Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,40 Ft
Bitcoin
17,033 $

Már 151 halálos áldozata van a szöuli halloweeni ünnepségen történt tragédiának 

Fotó: Mentõsök érkeznek a helyszínre Szöulban, ahol legkevesebb százhúsz ember meghalt, százan pedig megsérültek a halloween-ünnepségek idején kitört lökdösõdésben 2022. október 29-én. MTI/AP/Ri Dzsin Man
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. október 30. - 07:45

Az áldozatok nagy része a 20-as éveiben járó nő volt, valamint van köztük tizenkilenc külföldi állampolgár is, irániak, üzbégek, kínaiak és norvégok. 

Legalább 151 ember vesztette életét, főként nők és 20-as éveikben járó fiatalok, amikor százezer ember zsúfolódott össze a szöuli bulinegyedben, ahol a koronavírus járvány 2020-as kitörése óta először rendezhettek úgy halloween partit, hogy a résztvevőknek nem kellett maszkot viselniük. 

Soron kívül Orbán Viktor különleges meglepetése, amit személyesen adott át (videó)

A hatóságok közölték, hogy további 82 ember megsérült, köztük 19-en súlyosan. Az incidens helyi idő szerint este 10 órakor történt, amikor az embertömeg elárasztott egy szűk sikátort a Hamilton Hotel közelében, pánikhangulat alakult ki, és sok embert agyontapostak. 

Az áldozatok közül sokan nők és 20-as éveikben járó fiatalok voltak, és életét vesztette tizenkilenc külföldi állampolgár is, irániak, üzbégek, kínaiak és norvégok – írja az Al Jazeera

A szemtanúk az incidens előtti pillanatokban kaotikus jelenetekről számoltak be, a halloweeni eseményre készülő rendőröknek időnként gondot okozott a tömeg kordában tartása. Hozzátették, hogy a szokásosnál tízszer nagyobb volt a zsúfoltság. 

Három éve először rendeztek Szöulban maszk nélküli halloweeni bulit 

A bulizni vágyók kihasználták az alkalmat, sokan a védekezésre használt maszk helyett álarcot viseltek és jelmezt, miután három év után először rendeztek hasonló eseményt a dél-koreai fővárosban.

A közösségi médiában közzétett felvételeken is látszik, és a rendőrök is beszámoltak róla, hogy több embert kellett újraéleszteniük, és a videókon az is látható volt, hogy több tucatnyi, műanyag lepedővel letakart holttest hevert az úton. 

A szöuli fővárosi kormányzat a tragédia után szinte azonnal közleményt adott ki, amelyben felszólított mindenkit, hogy térjenek haza, és közölte, hogy 355 eltűnt emberről kaptak jelentést a katasztrófát követően.

Egy híresség megjelenése okozhatta a tragédiát 

Egyes helyi médiumok arról számoltak be, hogy a tömegverekedés azután történt, hogy emberek nagy csoportja egy bárba sietett, miután azt hallották, hogy egy ismeretlen híresség látogatott el oda.

A hatóságok közölték, hogy vizsgálják az incidens pontos okát. Yoon Suk-yeol elnök a magas rangú segítőivel tartott rendkívüli értekezleten elnökölt, és vasárnap nemzeti gyászt hirdetett a katasztrófa miatt.

„Ez valóban tragikus. Egy olyan tragédia és katasztrófa történt Szöul szívében tegnap este, amelynek nem lett volna szabad megtörténnie” – nyilatkozta az elnök. 

Többek között Joe Biden amerikai elnök és felesége, valamint Rishi Sunak brit miniszterelnök is részvétét fejezte ki. 

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.