Dollár
431,75 Ft
Euró
419,22 Ft
Font
467,61 Ft
Bitcoin
19,411 $

Legalább 52 embert mészároltak le két súlyos terrortámadás keretében

Fotó: Illusztráció/MTI/EPA
not image

Nagy Noel

2021. augusztus 11. - 13:31

Ismét brutális dzsihadista támadás történt Maliban, amelynek következtében több mint 40 civil vesztette életét, miközben a szomszédos Burkina Fasóban 12 katonát mészároltak le a terroristák.

Egy helyi katonai tisztviselő a francia AFP hírügynökségnek elárulta, hogy a terroristák Karou, Ouatagouna és Daoutegeft faluit rohamozták meg ezúttal, amelyek a Mali-Niger közös határ közelében találhatóak.

Soron kívül Kreml: Oroszország pénteken hivatalosan is annektálja a megszállt ukrán területeket

Pontos számot egyelőre nem tudni, a helyi tisztviselő beszámolója szerint csak Karouban 20 embert gyilkoltak meg, de az AFP birtokába jutott dokumentumok alapján a halálos áldozatok száma csak a mali támadásban elérheti az 51-et.

A terrortámadás már-már „szokásos” módszerrel zajlott, a dzsihadisták motorokon érkeztek a falvakba és válogatás nélkül gyilkolni kezdtek. Ezen felül számos házat felgyújtottak, ellopták a haszonállatokat és még telekommunikációs pontokat is megtámadtak.

A Száhel-öv nyugat-afrikai fel az elmúlt évek során a globális terrorizmus egyik központja lett, annak is epicentrumaként Mali szolgált, ahonnan kiindult 2012-ben az iszlamista lázadás, amely átterjedt Nigerre és Burkina Fasóra is.

Számos olyan helyi szervezet működik a térségben, amely összefüggésbe hozható az Al-Kaidával és az Iszlám Állammal, amelyek terrorakciói következtében már több ezer ember vesztette életét és több millióan menekültek el otthonukból.

Maliban ráadásul mély belső politikai válság is van, csak tavaly augusztus óta két puccsot hajtottak végre az országban. Az ország közbiztonsága gyakorlatilag nem létezik, amely az egész térség destabilizálását eredményezte.

Mindeközben Burkina Fasóban is történt egy terrortámadás, Mali határának közelében, amelynek következtében legalább 12 katona vesztette életét és további 8 megsebesült. Egy belső katonai forrás elmondása szerint ez egy bosszútámadás volt, mert két dzsihadistát is megöltek szombaton.