Dollár
424,06 Ft
Euró
412,89 Ft
Font
461,74 Ft
Bitcoin
19,535 $

Engedélyt kell kérni a beszélgetéshez a makói gumigyárban

Fotó: Unsplash/Science in HD. A kép illusztráció
not image

Takács Petra

2021. szeptember 2. - 22:32

A szakszervezeti elnök szerint az érdemi kommunikáció megakadályozására megy ki a játék.

Meglepő viselkedési kódexet vezettek be a Continental makói gumigyárában, épp az új kollektív szerződés előszítő időszakában: munkavégzés közben a dolgozókkal csak írásbeli engedéllyel válthat szót „másik üzemegységből” érkező személy. A beszélgetést – akkor is, ha csupán egyetlen mondatról van szó – indoklás nélkül megtilthatja, még a szakszervezeti képviselőknek is – írja a Napi.hu

Soron kívül ENSZ-képviselő: „a nyugati nemzetek országunk feldarabolására törekszenek”

Külön érdekesség, hogy a makói gyárban éppen a korábbi kollektív szerződés egyoldalú felrúgása váltott és a munkavállalók túlterhetsége váltott ki több műszakon át tartó sztrájkot februárban. 

“Enyhén szólva sem teljes a munkabéke a Continental makói gumigyárában, s ez most, az új kollektív szerződés (ksz.) tartalmának egyeztetési időszakában különösen érezhető” – mondta el Radics Gábor, a Gumiipari Szakszervezeti Szövetség (GSZSZ) elnöke, írja a Napi.hu a közleményükre hivatkozva. 

Radics szerint a munkáltató mindent elkövet, hogy megnehezítse a szakszervezet dolgát, mely a tagjait személyesen és online anonim formában is megkérdezné a ksz. kritikus pontjairól. A Continental az online kérdőívvel kapcsolatban adatvédelmi aggályokat vetett fel, míg a személyes megbeszélés hírére a napokban előállt az új viselkedési kódexszel, ami az abszurd szabályt tartalmazza. 

A kódex egyértelműen leszögezi, hogy az éppen munkát végző kollégákkal való „beszélgetés kezdeményezése munkaidőben csak a munkáltató előzetes írásbeli engedélyével lehetséges”, valamint azt is kimondja, hogy az említett kérvényben a gyors szóbeli egyeztetés tartalmát is közölni kell, és az tetszik a felettesnek, indoklás nélkül megtagadhatja az engedélyt.

Ha a munkavezető engedély nélküli kommunikáción ér valakit, jogában áll megkérdezni, miről folyik a diskurzus, és utasíthatja a “külső” személyt az üzemi terület elhagyására. Mindez azért is tűnik még szürreálisabbnak, mert az új utasítás szerint egyébként be sem léphet azokra a területekre senki, ahol nem végez munkát, ezek alapján pedig a szakszervezeti tisztségviselők csaknem minden üzemegységben külső személynek számítanak. 

A korlátozással a munkáltató teljesen ellehetetleníti a szakszervezet és a munkavállalók közvetlen kapcsolatát. Ráadásul éppen most, az új kollektív szerződés tartalmának a tárgyalási fázisában – hangsúlyozta a GSZSZ elnöke.

Arra tehát alig van esély, hogy a szakszervezeti tisztségviselők személyesen is megkérdezzék a tagokat arról, mit képviseljenek a munkáltatóval való KSz-egyeztetés bizonyos tételeinél. Cenzúra nélküli beszélgetésre ugyanis legfeljebb csak a mindössze napi kétszer ötperces nem kötelező és a normális étkezésre is rövid húszperces kötelező ebédszünetben beszélhetnek kontroll nélkül. Ennyi idő alatt lehetetlen bármilyen témáról is egyeztetni a tagokkal, főleg nem mindenkivel – foglalta össze Radics.

A GSZSZ elnöke közölte, úgy véli, a munkáltató ezzel a szigorítással is meg akarja félemlíteni a munkavállókat és a szakszervezet képviselőit, ahogyan azzal is, hogy – úgy tűnik – , folyamatosan megfigyelés alatt tartja a makói szakszervezet által működtetett, zárt Facebook-csoportot. 

A közleményből az is kiderül, hogy a februári munkabeszüntetés átmeneti egyezségre vezetett, de valódi megoldásra nem, ráadásul február óta folyamatosan rúgják ki a több évtizede ott dolgozó munkavállalókat, akik részt vettek a sztrájkban, helyükre pedig gyakran ukrán “idegenlégiósokat” vesznek fel. Az elnök szerint nem tudni, mikor és kit fognak elbocsátani, és a régi dolgozók feje felett “állandóan ott lebeg a pallos”, ilyen légkörben pedig különösen balesetveszélyes dolgozni. Radics szerint ez is lehetett az oka a közelmúltban történt, két súlyos balesetnek. Előbb egy csonkolásos baleset történt, majd a napokban egy alkalmazott 10 méter magasból zuhant le. Az elnök szerint a Continental makói üzemében eddig is sok volt a munkahelyi baleset, és attól tartanak, a bizonytalanság okozta feszült légkör rontani fog a helyzeten. 

A Continental sajtóosztálya reagált is a szakszervezet közleményére, melyet változtatás nélkül közlünk. 

“A Contitech Fluid Automotive Hungária Kft. makói üzeme munkatársaink kültéri és beltéri pihenőkben, az étkezőben is biztosít lehetőséget a közösségi életre, azonban a gyártási területen munkavédelmi okokból erre nincs lehetőség. Továbbá a munkáltató irodát és tárgyalóhelységet biztosít az érdekképviseletek számára, hogy a működésükkel „harmadik személyként” ne az üzemi területen folytassák a tevékenységüket.

Makói gyárunkban az elmúlt hónapokban a munkavédelmi szabályok be nem tartásából történt balesetek további intézkedéseket kívántak munkavállalóink biztonsága érdekében. Felelős munkáltatóként további szigorítást láttunk szükségesnek, hogy megelőzzük a jövőbeli hasonló körülmények miatt előforduló üzemi baleseteket.

Amellett, hogy ismételten felhívtuk munkatársaink figyelmét a munkavédelmi szabályok betartására további lépéseket tettünk munkabiztonsági kockázatok mérséklése céljából . A különböző területeken, munkaállomásokon eltérő és egyedi munkavédelmi szabályokat kell betartani. Adott esetekben a másik területről nem munkavégzési céllal érkező munkatársak saját maguk és más munkatársuk számára munkavédelmi kockázatot jelenthetnek. Egyrészt a speciális, a munkaterülethez kapcsolódó szabályok ismeretének a hiányában, másrészt az adott üzemben dolgozó munkatárs megzavarásával, mely nem indokolt interakcióból ered.

A munkaköri kötelezettségüket ellátó munkavállalókat munkaidőben -a munkáltató előzetes engedélye nélkül- senki nem akadályozhatja, zavarhatja a munkavégzésükben az üzem területén. A munkáltatónál megválasztott munkavédelmi képviselő a választott tisztségével összefüggésben jogosult tájékoztatást kérni a munkavállalótól munkaidőben a munkahelyek, munkaeszközök és egyéni védőeszközök biztonságos állapotáról, az egészség megóvására, illetőleg a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzésére tett intézkedések végrehajtásáról, valamint a munkavállalóknak az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzésre történő felkészítéséről és felkészültségéről.

A témában 2021. augusztus 10- én létrehozott és 2021. szeptember 1-jén életbe lépett munkautasítást- nem magatartási kódexet-, a törvényi szabályozásnak megfelelően az üzemi tanácsnak előzetesen megküldtük véleményezésre.”