Kiderült, mi okozta a hideg májust és a hirtelen érkező nyarat

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021.június.8 - 17:42

Bár sokan csak legyintünk az egészre, és azt gondoljuk, hogy a globális felmelegedés kamu, valójában az éghajlatváltozás következtében tűntek el az átmeneti évszakok.

Molnár László meteorológus az InfoRádiónak adott interjújában elmondta, az idei tavasz sokkal inkább télnek tűnt, míg az ősz rendkívül enyhének bizonyult, ami mind-mind annak a jele, hogy a klímaváltozás bizony valós jelenség.

Az észak–déli áramlással járó hatalmas hőmérsékletváltozások tapasztalhatók, ami hatalmas csapadékkal jár időnként, amikor a mediterrán térségből egy ciklon ér a Kárpát-medence fölé.

Tehát ezek az egy-két napos intenzív esőzések, amelyek korábban inkább Olaszországban vagy Spanyolországban voltak jellemzőek a téli félévben, hazánkban is egyre nagyobb számban vannak jelen. A szél ugyanakkor nem annyira jellemző, illetve a ciklonátvonuláshoz kapcsolódóan azért vannak intenzív szelek, de nem olyan hosszú időtartamban mintán nyugatias áramlás esetében.

Molnár László figyelmeztetett, az évszakok mozaikszerűen fognak jelentkezni, tehát az év szinte bármely napján előfordulhat majd fagy az éjszakai órákban, de ugyanúgy egy nyári nap is, aminek a definíciója 25 fok feletti csúcshőmérséklet, akár decemberben – egy hidegfront előtti szituációban – vagy épp januárban is előfordulhat egy-egy alkalommal.

“Tehát ezek a furcsa időjárási szituációk, amelyek az észak–déli – úgynevezett meridionális – áramlással járnak, gyakorlatilag egyre nagyobb intervallumát foglalják el az évnek.”

A meteorológus szerint az emberi tevékenységek gyorsították fel a klímaváltozás folyamatát, földtörténeti és geológiai léptékben ilyen sebes változást kizárólag egy aszteroida-becsapódás idején történhetne meg, ami korábban száz-ezer években következett be, az jelenleg egy-két évtized alatt játszódott le.