Dollár
431,79 Ft
Euró
423,20 Ft
Font
482,09 Ft
Bitcoin
19,433 $

Majomhimlő: újabb halálesetet regisztráltak, ezúttal Spanyolországban és Brazíliában

Fotó: Egészségügyi dolgozó készíti elő a majomhimlő elleni védőoltást egy barcelonai egészségügyi központban 2022. július 26-án. Az utóbbi hónapban Európa több országában vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket. MTI/AP/Francisco Seco
not image

Koós Alexandra

2022. július 31. - 07:15

Az egyik beteg limfóma és egyéb társbetegségek mellett kapta el a fertőzést, a másik páciens pedig agyvelőgyulladásban szenvedett.

A majomhimlőnek eddig kizárólag Afrikában voltak halálos áldozatai, a tegnapi napon azonban Spanyolország is jelentést tett, miszerint regisztrálták az első halálesetet, majd szombaton újabb sajnálatos hírrel szolgáltak.

Soron kívül Csalafinta patkány miatt maradt áram nélkül több mint 1500 ember

A spanyol egészségügyi tárca beszámolójából kiderül, hogy az egyik beteg agyvelőgyulladásban szenvedett, mielőtt elkapta volna a fertőzést, a másik páciens kapcsán azonban nem szolgáltak egyéb információval.

A rendelkezésre álló adatok szerint 3750 majomhimlős beteg közül 120-an, azaz 3,2 százalékuk került kórházba, az amerikai járványügyi és megelőzési központok pedig megerősítették, világszerte 21 148 megbetegedés történt – derül ki a BBC beszámolójából.

Újabb halálesetet Brazíliában regisztráltak, ahol a helyi egészségügyi minisztérium szerint egy 41 éves férfi volt az áldozat, aki limfómában szenvedett, emellett rendkívül gyenge volt az immunrendszere, így a majomhimlőn túl társbetegségek súlyosbították az állapotát.

Dél-Amerikában eddig 1066 megerősített, valamint 513 feltételezett megbetegedésről van tudomásuk, az adatok pedig arra utalnak, hogy a fertőzés elsősorban szexuális úton terjedt el, az esetek 98 százalékában.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.