Clouds
21 Budapest
Dollár
344,86 Ft
Euró
371,08 Ft
Font
431,95 Ft
Bitcoin
26,811 $

Magyarországot is eléri az árhullám, szakértők megosztották, mikor

TÉMÁK:
#Budapest
Fotó: MTI/Mészáros János
Belföld
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

Noha az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék nyomán több helyen alakult ki árhullám, mely Budapestet is eléri, a védvonalak miatt nem kell aggódnunk.

Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban osztotta meg, hogy az elmúlt időszakban hullott jelentős mennyiségű csapadék következtében számos helyen alakult ki árhullám, ám szerencsére kritikussá sehol sem vált a helyzet.

A nagyobb hazai folyókon pedig az állami védvonalak között folynak le az árhullámok, így a szakértők sem számítanak rendkívüli helyzetre. A szóvivő az InfoRádióban elmondta:

„Látványos a vízszintemelkedés nagyon sokfelé az országban, a nagy folyókon, említhetném például a Dunát, ott ahol bejön Magyarországra, Nagybajcsnál már elsőfokú a készültség, az árhullám a fővárosba a hétvégén, vasárnap hajnalban ér le, valószínűleg akkor tetőzik. Körülbelül egy méterrel elmaradunk majd az a rakpart szintjétől.”

Eközben a Hydroinfo arról számolt be, hogy becsléseik szerint szombat hajnalban lesz a legmagasabb a vízállás Budapestnél, 550 centinél valamivel alacsonyabb értékkel, megjegyezve, hogy 645 centi fölött zárják le az alsó rakpartot. Siklós rámutatott, a Murán és a Dráván is érkeznek árhullámok, ott pedig akár másodfokú készültség is lehet majd.

A Rábán is levonul egy árhullám, a Sajón, a Tarnán és a Zagyván pedig szintén nagyobb árhullámok indultak útjukra. A helyzetet elemezve a szóvivő megosztotta:

„A Tarnán helyi vízkárkészültség is előfordul, de ez igaz például az Ipoly környékén is, hiszen vannak olyan települések, ahol önkormányzati védekezés van, nincs állami védvonal, és a lokálisan lezúduló hihetetlen mennyiségű csapadék azért ott gondokat okozott az elmúlt 24 órában.”