Dollár
395,72 Ft
Euró
417,33 Ft
Font
483,51 Ft
Bitcoin
16,934 $

Magyarországon is megjelent a madárinfluenza

TÉMÁK:
#madárinfluenza
Fotó: Flickr/International Livestock Research Institute
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Vadmadaraknál mutatták ki a fertőzést Baranya megyében.

A madárinfluenza vírus H5N1 altípusát mutatta ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma egy elhullottan talált vadon élő madárból, nagy lilikből Baranya megyében – tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pénteken az MTI-t.

Soron kívül Követelésekkel teli listát kapott Budapest a taxisoktól és a közművek dolgozóitól

Felhívták a baromfitartók figyelmét, hogy fokozottan ügyeljenek állataik megóvására, a baromfik vadmadarakkal való érintkezésének megakadályozására. A fertőzött vadmadarat egy halastó közelében találták Sumony településen – közölték. A madárinfluenza szempontjából a nagyobb, összefüggő vizes területek különösen nagy kockázatot jelentenek, ugyanis a vadmadarak kedvelt pihenőhelyei.

A kórokozó újbóli megjelenése hazánkban a hivatal szerint az őszi vadmadárvonulásokkal hozható összefüggésbe, hiszen a vonulási útvonalak átszelik az egész országot.

A Nébih aláhúzta: a madárinfluenza elleni védekezésben kiemelten fontos a baromfiállomány és a vadmadarak találkozási lehetőségének minimálisra csökkentése. Elengedhetetlen a járványvédelmi előírások szigorú betartása. Az állatokat a vadon élő madaraktól védett, teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen kell etetni és itatni.

A takarmányt és az almot szintén zárt, fedett helyen kell tartani és a tárolás során biztosítani kell, hogy ahhoz idegen fajú állat ne férjen hozzá – hangsúlyozták. Az esetet az EU-s és a harmadik országok felé is jelenteni kell, ugyanakkor kereskedelmi korlátozás vadmadár fertőzés esetén nem lép életbe – tájékoztatott a Nébih. A hivatal szerint a hazai előírások szigorítására egyelőre nem kell számítani, azonban a szakemberek a járványügyi helyzetet folyamatosan elemzik.