Clouds
21 Budapest
Dollár
345,51 Ft
Euró
370,58 Ft
Font
430,18 Ft
Bitcoin
27,122 $

Norvégiában a hadsereg, Magyarországon a TEK figyeli a gázinfrastruktúra biztonságát

A dán fegyveres erõk által közreadott kép a tenger felszínére törõ buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérõjû körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk
Gazdaság
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az Északi Áramlat gázvezetékeken történt szivárgások komoly aggodalmat keltenek Európa-szerte: Norvégiában a hadsereget vezényelték ki a fúrótornyok működésének biztosítására, míg Magyarországon a TEK monitorozza a gázinfrastruktúra biztonságát.

Az Északi Áramlat gázvezetékeken történt első szivárgásokat hétfőn észlelték, ám kedden még a használaton kívüli Északi Áramlat-2 vezetékein is komoly sérüléseket észleltek a svéd és a dán hatóságok.

Soron kívül Óriási pénzt lehetett nyerni az Ötöslottón, itt vannak a nyerőszámok

Még mindig nem tudni biztosat, ám a legtöbb ország és szakértő arra gyanakszik, hogy ez nem a véletlen műve volt, sokkal inkább egy szabotázsakció a vezetékek ellen, melyek Oroszországot és Németországot kötik össze. Az ügy kivizsgálására az Európai Bizottság vállalkozott, s kijelentették, rendkívül szigorú válaszlépéseket fognak tenni.

A rendelkezésre álló információk szerint a hálózatot nagy valószínűséggel robbanóeszközökkel rongálhatták meg, ennek okán pedig több ország is elkezdte fokozni a biztonsági előkészületeket, valamint óvintézkedéseket a már most is kritikus európai gázinfrastruktúra védelmére.

A Napi.hu megkeresésére a Terrorelhárítási Központ megosztotta:

„A Terrorelhárítási Központ folyamatosan elemzi és értékeli – a jogszabály előírásainak megfelelően – a kritikus infrastruktúrák veszélyeztetettségét”.

A portállal azt is megosztotta a TEK, hogy egyelőre nem rendelkeznek konkrét információkkal annak kapcsán, hogy ennél is komolyabb védelmi intézkedésekre lenne szükség.

Noha a gázvezetékek szivárgása miatt kisebb pánik alakult ki, Magyarország kiemelt jelentőségűvé válhat az európai hálózat szempontjából, miután a Gazprom szerdán közölte, hogy leállítja az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállításokat, magyarul csak a Török Áramlat Magyarországon keresztülfutó balkáni ága lenne orosz gázbetáplálási pont.

A Reuters beszámolója nyomán arról is írnak, hogy Norvégia nem bízza a véletlenre, és egyenesen a hadsereget vezényelték ki az olaj- és gázipari létesítmények védelmének biztosítására. Ez pedig érthető, hiszen jelenleg Norvégia Európa legnagyobb gázszállítója, nem mellékesen pedig a világ egyik legnagyobb kőolajszállítója.