Clouds
21 Budapest
Dollár
359,31 Ft
Euró
390,66 Ft
Font
445,53 Ft
Bitcoin
23,080 $

Március 31-ig megszűnik a nullás díjszabás minden magyarországi mobilszolgáltatónál

TÉMÁK:
#Magyarország
Fotó: Unsplash
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Ez azt jelenti, hogy ha lemerült a mobilnet kerete, már facebookozni, whatsappozni, messengerezni, instagramozni és Spotify-t hallgatni sem lehet ingyenesen.

2023. március 31-ig az összes magyarországi mobilszolgáltatónál megszűnik a nullás díjszabás, tehát ezután fizetni kell az olyan alkalmazásokért és szolgáltatásokért, amelyekhez eddig korlátlanul hozzáférhettek a felhasználók akkor is, ha a díjcsomagjuk internetes keretét már kimerítették.

Soron kívül Újabb lövöldözés Kaliforniában, legalább hárman meghaltak

Ez azt jelenti, hogy áprilistól a szolgáltatók nem tehetnek kivételt, vagyis ha lemerült a mobilnet kerete, már facebookozni, whatsappozni, messengerezni, instagramozni és Spotify-t hallgatni sem lehet ingyenesen.

Az EU korábban is kifogásolta azt a gyakorlatot, hogy a szolgáltatók egyes díjcsomagok vonzóbbá tételéért megkülönböztettek egyes platformokat és alkalmazástípusokat, amelyekre úgynevezett zero rate konstrukciót alkalmaztak.

Az Instagram és a Spotify sok adatot fogyaszthat

A hwsw.hu szerint 2022 nyarán a BEREC új iránymutatást adott ki, amely arról szólt, hogy a testület a bírói gyakorlat alapján a jövőben semmilyen, egyes platformokat vagy alkalmazástípusokat megkülönböztető zero rate konstrukciót nem tekint alkalmazhatónak.

A három mobilszolgáltató közül kettőnél könnyen megtalálható az a tájékoztató, amely a nullás díjszabás kivezetéséről szól, sőt a Magyar Telekom még egy ennél részletesebb beszámolóval is készült – írta a Telex.

Eszerint 100 messengeres üzenet elküldése mindössze 2 kilobájt forgalommal jár, ám a Facebook hírfolyam egyperces böngészése már 2 megabájt, viszont egy perc instagramozás 20 megabájtot is jelenthet, míg a Spotify-on egypercnyi zene meghallgatása átlagosan 5,6 megabájtot emészt fel.