Magyarország végzetes csapásra készült a koronavírus ellen, de valami közbeszólt

Fotó: Pilisszántó, 2021. március 5. Krasznai Krisztián háziorvos oltás előtt légteleníti a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina fecskendőjét pilisszántói rendelőjében 2021. március 5-én. MTI/Koszticsák Szilárd
not image

Hujber Dávid

2021.március.6 - 09:29

Kásler Miklós szerint közel állhattunk volna ahhoz, hogy Magyarország az oltások beadásával egy végzetes csapást vigyen be a koronavírusnak, de ez még várat magára, mert közbeszóltak az új mutációk.

Az emberek kezdtek fellélegezni az egyre apadó számok láttán és közben már a nyitás tervéről beszélgettek a kormányon belül. A brit mutáció elterjedése azonban minden forgatókönyvet átírt és újabb szigorításokra volt szükség.

A szombat reggel befutott adatok is csak azt bizonyítják, hogy a harmadik hullám mindennél erősebb, és ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök is fogalmazott a szakértői vélemények alapján, a nyitást sem szabad elkapkodni, mert abból egy negyedik hullám lehet.

Az emberek nyilván frusztráltak a jelenlegi helyzet miatt és Szlávik János iegy aggasztó különbségre hívta fel a figyelmet a koronavírussal kapcsolatban, miközben azonnali hatállyal felfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat.

Kásler Miklós a Magyar Nemzetnek adott interjújában arról is beszélt, hogy az ország reális közelségbe került ahhoz, hogy egy végzetes csapást mérjen a koronavírusra. „Már láttuk a végét, elérhető közelségbe kerültek a vakcinák, és végzetes csapást mérhettünk volna a koronavírusra, ha nem jelenik meg az angliai, majd a dél-afrikai mutáció.” – mondta a Magyar Nemzet kérdésére a miniszter.

Kásler megerősítette, hogy a helyzet kritikussá vált. „A helyzet kritikussá vált: rendkívül gyorsan emelkednek a számok, nagyobb mértékben, mint a járvány első vagy második hulláma idején, a fertőzöttek korcsoportmegoszlása eltolódott a fiatalabbak felé, illetve súlyosabbá vált a betegség lefolyása.”

Hangsúlyozta, ugyan az oltások száma emelkedik és folyamatosak a vakcinaszállítmányok, időre van szükség ahhoz, hogy a védőoltások éreztetni tudják a hatásukat és megakadályozzák a vírus további terjedését. Emiatt is hoztak döntést a korlátozásokról, hogy ezzel csökkentsék az emberek közti kontaktusok számát.”