Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Professzorok: nem kaphat Magyarország több pénzt Brüsszeltől

Fotó: Facebook/Orbán Viktor
not image

Nagy Noel

2022. július 9. - 09:40

Egy három professzor által összerakott nemzetközi jelentésben arra a konklúzióra jutottak, hogy Magyarország a továbbiakban nem kaphat uniós forrásokat.

A Kim Lane Scheppele (Princeton Egyetem), R. Daniel Kelemen (Rutgers Egyetem) és John Morijn (Gröningen Jogi Egyetem) által készített 36 oldalas jelentésben azt tanácsolták az Európai Parlamentnek, hogy ne hagyják jóvá a Magyarországra eső uniós forrásokat.

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

A professzorok amellett érvelnek, hogy Magyarország immáron egy évtizede (Orbán Viktor hatalomra kerülése óta) rosszul használja fel az uniós források és nincs olyan független szerv, amely felügyelni tudná a felhasználásukat – írja a NOS Nieuws.

Magyarország és az Európai Unió között régóta megy a hadakozás korrupciós kérdésekben, míg a magyar kormány tagadja, hogy egy forintot is rosszul használtak volna fel, míg az Európai Unió több esetben is jelezte, hogy felmerült a korrupciós gyanúja.

Az Európai Bizottság 2022-re jutott el oda, hogy valahogyan nyomást tudjanak gyakorolni a magyar kormányra, melynek keretében megindították a „jogállamisági mechanizmust”. Ennek lényege, hogy mivel Magyarországon megvan a korrupciós kockázat, ezért ezek tisztázásáig nem fogunk kapni uniós forrást.

Az Orbán-kormány és a FIDESZ megpróbálta ezt úgy becsomagolni, hogy a homofób elemeket tartalmazó gyermekvédelmi törvény miatt nem kapjuk meg a forrásokat, valamint azért, mert szembeszállunk a brüsszeli migrációs narratívával.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja

Ezek természetesen kommunikációs trükkök a kormány részéről a saját szavazótáboruk felé, a valóság az, hogy az Európai Uniót kifejezetten aggasztja, hogy nem átlátható az uniós források elköltése, valamint Magyarországon több tekintetben is sérült a jogállam.

Minden tényező végigelemzésével a professzorok arra a megállapításra jutottak, hogy Magyarországon annyira problémás a korrupció, hogy nem szabad több uniós forrást juttatni az országnak.

Ez a tanács nem kötelező érvényű, nincs semmilyen jellegű jogi vagy politikai kötőereje, viszont számos ország támogatná ezt. A NOS beszámolója szerint több holland képviselő is azon az állásponton van, hogy ami sok az sok:

„Amíg az Európai Unió Orbánt pénzeli, addig támogatást fog élvezni a hataloméhsége. Az Európai Bizottságon a felelősség, hogy lépjen és függessze fel a pénzeket, elsősorban az európai együttműködés védelme érdekében”

Nem ez az első, hogy egy holland politikus keményen fogalmaz Magyarország kapcsán, amikor a Fidesz-KDNP és a Jobbik elfogadta a homofób törvényt, akkor Mark Rutte miniszterelnök fakadt ki Orbánra és tette fel a kérdést, amely sokakban fortyog Európában: „Miért nem léptek ki az Európai Unióból?”

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.