Magyarország számára is teljesíthető az EU által javasolt olajembargós határidő

Twenty20

Bense Róbert

2022. május 14. - 22:44

2024 végére a Mol százhalombattai és a pozsonyi finomítója alkalmassá tehető az Oroszországon kívüli nyersolaj tömeges feldolgozására.

Legalábbis Deák András György Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa szerint, aki a Népszavának fejtette ki véleményét.

Deák ugyan az átállás költségeiről nem beszélt, azt viszont kiemelte, hogy vélhetően újabb vezetékek építésére sem lesz szükség, hiszen a két finomító olajigényét az Adria-vezeték teljes mértékben képes lesz biztosítani.

Hangsúlyozta azonban, hogy tárolók és keverők létesítésére szükség lehet, ezért vélhetően így is komoly összegeket emészt majd fel a procedúra. A Mol becslései szerint az átállás legalább 180-250 milliárd forintot fog felemészteni.

Bár hatalmas összegekről van szó, a Mol nyeresége csak az első negyedévben közel 300 milliárd forintnyi dollár volt, így a 2-4 év alatt végbemenő teljes átállás a bevételek töredékét tenné ki csupán.

A folyamat mindazonáltal így is növelheti a Mol költségeit, ráadásul az eddigi megszokott, viszonylag stabil üzemvitel helyett a társaságnak folyamatosan keresnie kellene a lehető legkedvezőbb árú és az igényeket legjobban kielégítő olajfajtákat – számolt be róla a napi.hu.