Dollár
395,07 Ft
Euró
417,98 Ft
Font
484,85 Ft
Bitcoin
17,192 $

Magyarország: a mi gázunk, az a mi gázunk

Fotó: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke felszólal az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban 2022. október 5-én. MTI/EPA/Julien Warnand
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Menczer Tamás azon a véleményen van, hogy Brüsszelnek ideje lenne változtatnia a szankciós politikán, mert az egyre többe kerül az embereknek.

A brüsszeli döntéshozóknak felül kell vizsgálniuk az Oroszországot célzó energetikai szankciókat – mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Soron kívül Korlátlan internettel lepi meg ügyfeleit a Telekom

Menczer Tamás azt mondta, az energetikai szankciók Oroszországot rekordbevételhez juttatták, míg Európában energiahiány alakult ki, az energiaárak az “egekben” vannak, és az infláció is megugrott.

“Ezért mondjuk mi azt, hogy szankciós felárat fizetünk az energiáért és szankciós inflációt vagyunk kénytelenek elszenvedni” – mutatott rá a politikus. Hozzátette, hogy a saját választókörzetében is dühösek az emberek, hiszen Brüsszel nem ezt ígérte: “úgy volt, hogy nem nekünk kell a háború árát megfizetni, úgy volt, hogy a szankciók nem bennünket sújtanak jobban, hanem Oroszországot” – hangsúlyozta Menczer Tamás, hozzátéve, hogy ennek éppen a fordítottja valósult meg.

A magyar kormány nem engedi veszélyeztetni a gázellátást

Jelezte, hogy a kormány mindig azt mondta: nem támogatnak semmilyen olyan döntést, amely veszélyeztetné az ország gázellátását, az olajszállítást vagy a nukleáris szektort. Kérdésre kifejtette, hogy a korábbi válságok során, mint például a koronavírus-járvány vagy a migrációs krízis, azt láthattuk, hogy a brüsszeli döntések nem működtek, míg a tagállami megoldások működtek.

A politikus azt mondta, hogy a kormány azt tartja elfogadhatónak, ha minden közös uniós kezdeményezés – legyen az beszerzés vagy bármi más – önkéntes alapon történne. Szólt arról is, hogy jelenleg a gáztározók fogyasztásarányos töltöttsége 50 százalék, míg az európai átlag 27 százalék. “Nehogy még a végén valaki közös döntés címszó vagy kifejezés alatt kitalálja azt, hogy a mi gázunkat (…) szeretné innen elvinni” – emelte ki.

Menczer Tamás elfogadhatatlannak és veszélyesnek nevezte azt a brüsszeli álláspontot, ami szerint csak akkor lehet béke, ha Oroszország elveszíti a háborút. Az államtitkár ezt háborúpárti álláspontnak nevezte, amely a háború és a szenvedés elhúzódásához vezet. Ezzel szemben a magyar kormány álláspontja szerint azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség.

Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, hogy a konfliktust csak egy orosz-amerikai tárgyalás tudja rendezni. Ha az amerikaiak békét szeretnének, akkor ebbe az irányba kell elmozdítani a folyamatokat – fűzte hozzá.

(MTI)