Alig hittek a szemüknek a ZDF szakértői: „Ki gondolta volna, hogy Magyarország ellen időt fogunk húzni”

A magyar válogatott tagjai a szurkolók előtt a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzés végén a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Németország-Magyarország 2-2. MTI/Kovács Tamás
not image

Nagy Noel

2021. június 24. - 19:12

Túlzás nélkül megmozgatta az európai futballvilágot a magyar válogatott teljesítménye az Európa-bajnokságon, különösen a Németország elleni mérkőzésen, mely végül egy 2-2-s döntetlennel végződött.

Kiestünk, de semmiképpen sem vesztettünk – ez egyértelműen kimondható a magyar válogatott Eb-szerepléséről. A nemzeti tizenegy a létező legnehezebb csoportba került, egy kvartettbe a 2014-es VB, a 2016-os EB és a 2018-as VB győzteseivel.

Magyarország az első, Portugália elleni mérkőzés hajrájában esett szét, de az 3-0-s eredmény nem tükrözte a csapatok közötti különbséget. Ezt követően sokkoltuk először a nemzetközi futballt: elcsíptünk egy pontot a franciák ellen, 1-1-s döntetlennel.

Ekkor már letett számolgatni, hogy amennyiben legyőzzük a saját pályájukon a németeket, akkor még tovább is juthatunk a rettegett csoportból – ám ez akkor inkább vágynak, mint realitásnak tűnt. A magyarok azonban ismét fantasztikus játékot mutattak fel, mely a németeket is kellőképpen meglepte.

Szalai Ádám góljával ugyanis már a mérkőzés elején megszereztük a vezetést, ezt követően pedig folyamatosan állta a védelmünk a sarat a német nyomás ellen. A 66. percig sikerült állnunk a sarat, a németek ugyanis kiegyenlítettek Kai Havertz révén.

Mint ahogyan Hajdú B. István is fogalmazott a mérkőzés során, még csak „letargiába esni sem volt időnk”, ugyanis gyakorlatilag a kezdőrúgást követően vezetett támadásból, Schäfer András révén ismételten megszereztük a vezetést és álltunk továbbjutásra.

A magyar tündérmesének azonban a 84. perc és Leon Goretzka vetett véget, ugyanis szintén egy intenzívebb nyomásos időszakot követően végül gólra sikerült váltaniuk egy helyzetüket. Így biztossá vált, hogy a magyarok 2 egységet megszerezve negyedik helyen végeznek a halálcsoportban, ami nem jelent továbbjutást.

Ami azonban rögtön a második német gól megszerezése után feltűnő volt, hogy micsoda feszültség szabadult fel a németekből és milyen látványosan kezdtek bele időhúzásba. A mérkőzést követően ráadásul kisebb örömünnep volt, hogy sikerült a magyarok ellen egy pontot szerezni.

Ha a nemzetközi sajtót és a közösségi oldalak kommentfalait is megnézi az ember, egyértelműen látszódik, hogy a magyar válogatott kicsit mindenkinek a szívébe belopta magát, hogy „beleszólt a nagyok dolgába”.

Korábban a németek is meglehetősen nagy önbizalommal álltak a mérkőzéshez, egyes helyeken több gólos győzelmet jósoltak. A közszolgálati ZDF futballszakértői is értetlenül álltak a helyzet felett, és meglehetősen erősen kritizálták honfitársaikat.

Sandro Wagner, a Bayern München korábbi futballistája például Leroy Sané játékát emelte ki erősen negatív pontként és egyáltalán nem kímélte a bajorok jelenlegi, hosszú ideig sérüléssel bajlódó támadóját:

„Szerencsések voltunk, nem kell szépíteni. Ez kevés volt ma, ha őszinték akarunk lenni. Az egyik utolsó kontratámadásunk során Sané egyszerűen sz**ul csinálta a dolgokat. Musiala nagyon szépen beindította a támadást, Sanénak mindössze a jobb lábát kellett volna értelmesen használni” – idézte a német Sport 1 hírportál.

Christoph Kramer, a Borussia Mönchengladbach jelenlegi futballistája sem akart hinni igazán a szemének, főleg az utolsó percek eseményei kapcsán:

„Nem hittem volna annak, aki azt mondja, hogy húzni fogjuk az időt Magyarország ellen, amíg le nem telik a mérkőzés”

Per Mertesacker, az Arsenal korábbi csapatkapitánya pedig elmondta, hogy olykor meglehetősen naiv módon játszott a német válogatott, amely az angolok ellen nagyon kevés lesz. „A vége kicsit olyan volt, mint egy hara-kiri” – csatlakozott Kramerhez a korábbi védő.