Már körvonalazódik, mikor válhat súlyosabbá a járványhelyzet Magyarországon

MTI/Rosta Tibor
not image

Kulcsár Péter

2021. július 30. - 09:52

Nagyjából egy hónap múlva csaphat le ismét a koronavírus-járvány Magyarországra, így az iskolakezdést fenyegetheti az új hullám berobbanása.

Vattay Gábor járványelemző, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője a Népszavának adott nyilatkozatában elmondta, pontosan úgy, mint tavaly, az augusztus 20-i hosszú hétvégén várható a covid-fertőzések megugrása.

Magyarországon nagyjából kéthetente duplázódik az új esetek száma, amit jól bizonyít, hogy 14 napja 40 körül volt ez az érték, mára viszont már 80-ra nőtt, így augusztus 20. tájékán napi 250 eset várható.

Európába kitekintve felismerhető a negyedik hullám két szabályossága. Az egyik az éjszakai tömeges szórakozó helyekhez kapcsolódik. Ez figyelhető meg például Hollandiában, Görögországban, Cipruson, Spanyolországban és Portugáliában.

Amint a hatóságok ezeket a szórakozó helyeket ismét korlátozták, a járványadatok gyors javulásba kezdtek. Vagyis, a nyári időszakban a delta variáns is csak tömegrendezvények útján terjed, más körülmények között csak korlátozottan – mondta Vattay Gábor.

A szekértő hozzátette, a másik szabályosság az iskolához kapcsolódik, az Egyesült Királyságban akkor robbant be az új hullám, amikor május 19-én a kormány eltörölte az oktatási intézményekben a kötelező maszkhasználatot.

Mindezekből kifolyólag az esetek száma néhány nap alatt Magyarországon is megtízszereződhet, és akár ezres nagyságrendbe emelkedhet, a folyamaton pedig ronthat az iskolák nyitása, így szeptember közepén sokezres napi esetszámokkal számolhatunk.