A magyarországi lakások 90 százaléka felújításra szorulhat

Fotó: Unsplash/Nathan Mullet
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 11. - 14:08

Az elmúlt évtizedben jelentős mértékű ingatlanár-emelkedés volt tapasztalható a magyar lakáspiacon, ám az ingatlanállomány 70-90 százaléka felújításra szorul.

A kormány túl keveset tett az elmúlt években a magyar lakásállomány minőségének javítása érdekében és az elkövetkező időszakban sem akar élni azzal a lehetőséggel, hogy energiahatékonysági és egyéb felújítási programokkal érdemben javítson az EU-s összehasonlításban rossz lakáshelyzeten – állapította 2021-es, lakhatási szegénységről szóló jelentésében a Habitat for Humanity Magyarország.

A Népszava tudósítása szerint a kötet első fejezetének bemutatóján a szerző, Bajomi Anna Zsófia hangsúlyozta, hogy Magyarországon kiugró mértékben emelkedtek a lakásárak, az energiafogyasztásuk pedig a legmagasabb európai viszonylatban. Széles körben elérhető támogatások azonban ennek ellenére nincsenek, ezt a munkát a kormány a piacra bízza.

Az EU-ban a 2010 és 2020 közötti ingatlanár-emelkedéseket tekintve Magyarország a második helyen áll, 89,7 százalékos a lakásárak növekedése. Mindemellett a lap szerint a magyarországi épületeket több mint fele 1970 előtt épült, a családi és sorházak 81 százaléka 1990 előtt és 63 százalékuk nincs szigetelve. Összességében a magyar lakásállomány 70-90 százaléka felújításra szorul.

A Habitat for Humanity Magyarország javaslatai között szerepelnek a vissza nem térítendő támogatások az energiahatékonysági fejlesztésekre és a komplex felújítások, melyek az olyan egészségkárosító helyzeteket is megszüntethetik, mint a penészedés.