Október óta eddig 82 ember fagyott halálra Magyarországon

Fotó: Ev / Unsplash

Czinder Tímea

2022. január 14. - 18:36

Annak ellenére, hogy a hajléktalanszállókon elvileg van szabad hely.

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) pénteki közleménye szerint az október óta eddig 82 ember életét követelte a hideg. Ez számottevően több, mint ahány haláleset egy évvel ezelőtt történt az év ugyanezen időszakában.

A MSZF szerint nem a dermesztőbb tél a felelős az áldozatok számának növekedéséért, hanem az elégtelen szociális háló, ami nem védi eléggé az idős, beteg és magukra utalt embereket. A szervezet arra kérte a lakosságot, fokozott odafigyeléssel igyekezzen pótolni az állami gondoskodás hiányát.

Ahogyan az Index is beszámolt róla, a rendkívül fagyos időjárásra tekintettel az emberi erőforrások minisztere a héten vörös kódot rendelt el az Észak- és Dél-Alföldi régióban, amely valamennyi szociális intézményt kötelez a hajléktalanok befogadására.

A hajléktalanellátó rendszer kihasználtsága jelenleg 76 százalék országosan, 68 százalék pedig Budapesten, tehát rendelkezésre állnak szabad férőhelyek. A minisztérium arra kéri az érintetteket, a tragédiák megelőzése érdekében vegyék igénybe a szolgáltatást.