Dollár
421,91 Ft
Euró
408,07 Ft
Font
457,99 Ft
Bitcoin
19,195 $

Uniós tisztviselők: Magyarország eleshet az EU-s pénzek egy részétől

Fotó: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 15. - 10:51

Még az is lehet, hogy Magyarország a neki járó források 70 százalékát nem fogja megkapni. 

Az Európai Unió végrehajtó testülete javasolni fogja a Magyarországnak szánt több milliárd euró felfüggesztését a korrupciós problémák miatt – közölte két tisztviselő szerdán a Reuters hírügynökséggel.

Soron kívül Fürjes Balázs: a futball hazatér, Magyarország újra csúcsra érhet (videó) 

A végrehajtó testület vezetője, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament előtt tartott éves politikai beszédében azt mondta, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását, és kiemelte a korrupciót.

„Küzdenünk kell a demokráciáinkért. Szeretnék a korrupcióra összpontosítani” – mondta, anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Magyarországot.

A tisztviselők szerint von der Leyen várhatóan vasárnap javasolni fogja a Magyarországnak szánt 22,5 milliárd euró értékű kohéziós források akár 70 százalékának felfüggesztését az EU 2021-27-es költségvetéséből.

Az Európai Parlamentben vitát tartottak arról, hogy vajon jogállam-e Magyarország, de Delbos-Corfield képviselőn, és a magyarországi baloldali pártok delegáltjain kívül nagy érdeklődés nem övezte a vitát, bár igaz, hogy egy lengyel és egy szlovák képviselő is kiállt Magyarország mellett, utóbbi ráadásul magyarul szólalt meg. 

Magyarország eközben korrupcióellenes hatóságot állított fel, Navracsics Tibor miniszter pedig folyamatosan azon dolgozik, hogy meggyőzze az EU-t, hogy jó helyen lesznek itthon a pénzek, és úgy véli, hogy év végére meglehet a megállapodás.