Milák Kristóf győzelme egyben magyar világrekordot is jelentett

A késõbbi gyõztes Milák Kristóf (k) a világméretû koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as tokiói nyári olimpia férfi 200 méteres pillangóúszásának döntõjében a Tokiói Vizesközpontban 2021. július 28-án. MTI/AP/David J. Phillip
not image

Nagy Noel

2021. július 28. - 11:34

Szilágyi Áron és Milák Kristóf győzelmének köszönhetően Magyarország vette át a vezetést az egy főre jutó, lakosságarányos olimpiai aranyérmek listáját.

Ez egyben azt is jelenti, hogy Magyarország lett ezzel a világon a legsikeresebb sportnemzet, ha a lakosságarányos levetítést vesszük figyelembe – írja a Híradó.hu. Az örök-éremtáblázatot egyelőre toronymagasan az Egyesült Államok vezet, egy főre levetítve azonban mi büszkélkedhetünk.

Mint a közmédia hírportálja is írja, az egy főre jutó arany tekintetében a tokiói ötkarikás játékokat megelőzően Finnország vezetett, amely 1908 óta minden egyes nyári olimpián részt vett és ott érmeket is nyertek.

Ha csak simán az olimpiai érmek számát nézzük egymillió lakosra levetítve, akkor a finneknek jelenleg 55 érme van 1 millió főre nézve, míg Magyarországnak 51 van jelenleg Szilágyi, Milák és Siklósi Gergelynek köszönhetően, ugyanúgy lakosságarányosan.

Az olimpiai aranyak tekintetében azonban már megelőztük a finneket: Szilágyi és Milák aranyával 18.276 aranyérmet szereztük lakosságarányosan az Olimpián, míg Finnország esetében ez a szám 18.256, így ebben a mérőben már átvettük a vezetést.

Megbonyolíthatja a számítást, ha a finnek esetleg szereznek egy győzelmet, ugyanis akkor 18.437-re módosulna az arányuk. Ebben az esetben ugyanis a magyar különítménynek további négy aranyra lesz szüksége, hogy 18.482-re módosítsák az arányt és ezzel újra vezessük.

Magyarország egyébként az örök-éremtáblázaton a kilencedik helyen áll a maga 494 érmével, amellyel olyan országokat előzünk meg, mint Japán, Spanyolország, Lengyelország, Argentína vagy India és holtversenyben állunk Svédországgal.