Kézzel foghatóan felpörgött a magyar építőipar

Építési terület az Országház és a Margit híd közötti pesti alsó rakparton 2021. augusztus 18-án. Három fázisban újul meg a pesti alsó rakpart: az elsõben a Margit híd és a Kossuth tér közötti rész. A második szakaszban Budapest egyik legveszélyesebb fõnyomócsövének rekonstrukcióját végzik el, míg a harmadikban valósul meg a RAK-PARK projekt, amelyet a kormánnyal közösen valósít meg a fõváros. MTI/Máthé Zoltán
not image

Nagy Noel

2021. szeptember 7. - 05:37

Egy frissen nyilvánosságra hozott jelentés alapján egyértelműen látszik, hogy 2021 második negyedévében nagyon beindultak az építkezések Magyarországon.

Az EBI Építésaktivitási jelentésének tanulsága szerint legutoljára 2018 első negyedévében indultak el ilyen ütemben a kivitelezések egyetlen három hónapos periódus alatt – közölte a Napi.hu. Ez jelentős változás az előző negyedévek stagnálásához képest.

Mint írják, az idei év első félévében összesen 1398 milliárd forintos értékben léptek építési fázisba a beruházások, amely az előző két évhez ugyanezen időszakához képest 20, illetve 18 százalékos emelkedésnek tekinthető.

Az úgynevezett Aktivitás-Kezdési mutató az év első három hónapjához képest ismételten emelkedett a magasépítési szektorban, összesen 558 milliárd forint értékben indultak el építkezések ezen a téren, ami az elmúlt években rekordnak tekinthető.

Ha ezt tovább szűkítjük, akkor a nem lakáscélú magasépítések húzzák fel alapvetően az első féléves Aktivitás-Kezdései mutatót, a társasházi lakásépítések terén tetemes visszaesés érzékelhető a kivitelezés-indításban.

A számok javulásához egyébként hozzájárulhat, hogy csökkentették az eddig 27 százalékos áfakulcsot, így a korábban adott esetben félretett tervek előkerülhettek a fiókból. Mivel még az építőipar nem is igazán dolgozta fel az áfacsökkentés hírét, ezért ennek igazi hatása még később érződhet.

Az EBI-jelentés szerint egyébként a mélyépítés is szárnyalásnak indult, 423 milliárd forint értékben léptek építési fázisba különböző beruházások. A két negyedévhez képest ráadásul jelentősebb különbség van, az elmúlt évek egyik legjobb negyedévét produkálta a mélyépítés.

Az út- és vasútépítési szektorban is érzékelhetően beindult a munka, ugyanis utoljára 2019 harmadik negyedévében voltak ennyire jók a számok, mint most. 2021 második negyedévében 140 milliárd forint értékben kezdtek építkezni, amelyből a legnagyobb részt inkább az útépítések teszik ki.