Nagyszerű hírek a Magyarországon is elérhető oltásról

Fotó: Lehoczkiné Skoperda Tünde asszisztens oltáshoz készíti elő az AstraZeneca brit-svéd gyógyszergyár és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű, koronavírus elleni vakcináját a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórház egyik oltópontján Békéscsabán 2021. június 12-én. MTI/Rosta Tibor
not image

Takács Petra

2021.június.14 - 22:03

Az EMA közleményben tudatta, hogy az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak. Egy oltóanyag, ami Magyarországon is elérhető, és oltanak vele.

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára – olvasható az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői sajtóközleményében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint a múlt hétvégén számos téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban.

Az EMA Marco Cavalerinek, a szervezet oltásstratégiai vezetőjének az álláspontját erősíti meg, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében.

Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor arról tájékoztatott, hogy a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére számos sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket.

Megszülettek az első döntések az oltásokat megtagadó kórházi dolgozók perében

Az EMA felkérte a nemzetközi sajtóorgánumokat, hogy a korrekt és tényeken alapuló tájékoztatás érdekében a téves információkat tartalmazó cikkeket frissítsék, hogy azok az ügynökség változatlan álláspontját tükrözzék Vaxzevriával kapcsolatban.

“Amennyiben az ajánlásaink megváltoznak, testületünk átlátható módon fogja közölni azt a médiával és a nyilvánossággal, az újságírókat pedig arra biztatjuk, hogy minden új információért keressék fel honlapunkat – közölte az uniós ügynökség.

Forrás: MTI