Magyarország is részese annak a változásnak, ami az albérletárak európai alakulását érinti

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 1. - 06:30

A koronavírus-járvány hatására kisebb-nagyobb mértékben csökkentek a bérleti díjak, a sorban pedig Budapest is benne van.

Az Euronews elemzéséből kiderült, a világ sok nagyvárosában csökkent az albérletpiaci ár a koronavírus megjelenése óta. Ide tartozik például London, ahol a kiadó lakások ára 2021 második negyedévében átlagosan 1000 euró volt, mely 3%-os csökkenést jelent 2019-hez képest.

Az is egyértelműen látszik, hogy a brexit ellenére London még mindig vonzó maradt a munkavállalók számára, ám népszerűségéből valamelyest veszített a diákok körében, ugyanis az Egyesült Királyság kilépett az Erasmus+ programból.

Bécsben Londonnal megegyezően szintén 3%-os volt a visszaesés mértéke, viszont az osztrák fővárosban ennek eredményeképpen 2020 második negyedévében 940 euró lett az átlagos havi bérleti díj.

Ennél is jelentősebb csökkenés tapasztalható Barcelonában, ahol 9%-kal kellett kevesebbet fizetni 2021 tavaszán, mint 2019 végén. Így Barcelonában a lakások egy havi bérlése 1150 euróba került. Torinóban és Münchenben még nagyobb mértékű a zuhanás. Torinóban 12%-os éves csökkenés után 790 euró lett az átlagos bérleti díj 2021 második negyedévére, míg Münchenben 16%-os áresés után lett 1300 euró.

Párizs egyike a kevés kivételnek: a francia fővárosban évek óta folyamatosan emelkednek az albérleti díjak, 2019 negyedik negyedéve és 2021 második negyedéve között 5 százalékkal átlag 1900 euróra drágult egy lakás havi bérlésének díja. Részben a brexit miatt áttelepülő cégek okozzák ezt. Hágában is magasak az albérleti díjak Európán belül: az elmúlt másfél évben 4 százalékos átlag emelkedéssel most 1260 euró egy lakás havi bérlésének a díja.

Milánóban, Reykjavíkban és Frankfurtban is az áremelkedő tendencia a jellemző az albérletpiacon, melynek mértéke a koronavírus megjelenése óta 2-9 százalék – írták.

Valószínűleg 2021 második fele már stabilizálódást hoz majd magával és várhatóan a piac a fellendülés jeleit fogja mutatni, mind a keresletet, mind az árakat tekintve. Budapestet kiemelve a sorból, az albérletpiaci árak drágulásával számolhatunk az elkövetkezendő hónapokban. A felsőoktatásba felvételt nyert leendő hallgatók ugyanis élénkítik a keresletet, amivel együtt a bérleti díjak is kövérebbre duzzadhatnak. Viszont a felvételik után sem várható, hogy a fővárosi árak berobbannának.