Dollár
393,99 Ft
Euró
413,00 Ft
Font
479,72 Ft
Bitcoin
16,983 $

A magyarok többsége elvárja, hogy a leendő miniszterelnök jól beszéljen angolul

MTI/Mónus Márton
not image

Kulcsár Péter

2021. május 16. - 15:52

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője elmondta, a magyarok minden kormányfőtől elvárják, hogy tudjon angolul.

A Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában Mráz Ágoston Sámuel a kutatás apropóján közölte, a felmérésben részt vevő válaszadók 83 százaléka mondta ezt, még a kormánykritikusok 70 százaléka is úgy gondolta, elengedhetetlenül szükséges a miniszterelnök angol nyelvtudása – adta hírül az MTI.

Soron kívül Varga Mihály sérelmezi az EU halasztását az uniós pénzekről való döntés kapcsán

Utóbbiak az általános érvényű állítás megfogalmazásakor minden bizonnyal észben tartották, hogy Karácsony Gergelyt, az ellenzéki előválasztáson miniszterelnök-jelöltként elinduló jelenlegi főpolgármestert az elmúlt napokban “kellemetlen helyzetbe hozta, amikor kiderült, hogy ő nem beszél angolul” – vélekedett Mráz Ágoston Sámuel.

Hangsúlyozta: a mai, egyre nemzetközibbé váló világban a miniszterelnököknek tárgyalóképeseknek kell lenniük. Régen “úri huncutság” volt a diplomácia, sok-sok protokolláris lassúsággal, mostanra ez felgyorsult, és aki nem tud a folyosón néhány kedves szót szólni angolul a kollégáihoz, mert várnia kell a tolmácsra, az nehezen tudja érvényesíteni az országa érdekeit.

Arra a felvetésre, hogy miként lehetett Karácsony Gergely adjunktus, valamint doktori iskola hallgatója nyelvvizsga nélkül, Mráz Ágoston Sámuel úgy felelt: “előbb-utóbb ki fog derülni, hogy a szabályoknak a dinamikus értelmezéséről vagy a megszegéséről van szó”.

Úgy vélekedett: fentiek dacára elég valószínű, hogy Karácsony Gergely lesz a győztese az előválasztásnak, amely inkább egy “utószó”. A baloldali pártok eldöntötték, ki legyen a miniszterelnök-jelölt, és csupán egy “látszatversenyt” szerveznek – hangoztatta.

A nyertese azonban más lesz az előválasztásnak, mint a győztese: Gyurcsány Ferenc – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint az összes előválasztási jelölt a korábbi miniszterelnök “kottájából játszik”.

“Nem véletlenül beszélnek sokan arról, hogy ez egy Gyurcsány-show” – fogalmazott.

Mráz Ágoston Sámuel párhuzamba állította Karácsony Gergelyt Medgyessy Péterrel, szavai szerint 2004-re mindenki számára kiderült, hogy a korábbi miniszterelnök nem tényező a baloldalon, nem hoz magától fontos döntéseket.