Dollár
426,10 Ft
Euró
423,44 Ft
Font
485,74 Ft
Bitcoin
20,274 $

A magyarok kérdés nélkül sietnek az ukrán menekültek segítségére

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b3, elöl) és Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója (b2, elöl) a közös sajtótájékoztatójuk elõtt a záhonyi magyar-ukrán határátkelõhelyen, a kárpátaljai Csapon 2022. február 27-én. Magyarország szerepet vállal az Ukrajnában kialakult humanitárius katasztrófa enyhítésében - mondta Szijjártó Péter. A magyar kormány100 ezer liter üzemanyagot, emellett az Ökumenikus Segélyszervezettel együttmûködve élelmiszert, higiéniai és gyermekápolási termékeket juttat a bajba jutottaknak, az elsõ szállítmány 28 tonna élelmiszerrel már meg is érkezett. MTI/Nemes János
not image

Borbély Fanni

2022. február 28. - 19:02

Habár saját szemünkkel is láthatjuk, ahogy a közösségi médiában rendre szerveződnek az ukrán menekülteket segítő csoportok, már a nemzetközi sajtó is arról beszél, hogy milyen példátlan az a hozzáállás, amivel a magyarok tekintenek az ukránokra.

A francia RFI például mai jelentésében sorra vette, hogy milyen hatalmas segítséget nyújtunk az ukrán menekülteknek, s azt írják, megannyi magyar ember sietett az ukrán határhoz, hogy segítsen a háború elől menekülő ukránoknak, akiknek egy tál gulyást, ingyenes szállást, és fuvart biztosítunk Budapestre, de egy öleléssel, vagy egy-egy kedves szóval is segítjük őket a bajban.

Molnár János az AFP-nek nyilatkozva osztotta meg, hogy ő is egyike azon magyaroknak akik úgy döntöttek, hogy a tiszabecsi határátkelőnél táboroznak le, hogy élelmiszerrel és segélyszállítmányokkal várják a háború elől menekülőket, s azt mondta: “a segítségnyújtás erkölcsi kötelesség”.

Az 50 éves férfi megosztotta, otthonában jelenleg 3 szoba áll üresen, ezért befogadja azokat az Ukrajnából menekülőket, akik “a poklot élték át”. Csütörtök óta már több mint 70 ezer ember menekült át Magyarországra Ukrajnából, többségében Donyeck és Harkov térségéből.

Az orosz-ukrán háború kitörése hihetetlenül gyors reakciót váltott ki a magyar civilekből, s egy emberként mozdultak meg a civilek, az egyházi karitatív szervezetek, valamint a határ menti városok polgármesterei is.

“Amikor megláttuk, mi történik, Facebook-felhívást tettünk közzé az adományok gyűjtésére” – osztotta meg Havasi Zoltán kerékpáros futár, aki a Budapest Bike Maffia jótékonysági szervezet vezetője Budapesten.

Havasi Zoltán azt is elárulta, hogy a felhívás közzététele után pár órával már több ezer ember volt úton, hogy konzerveket, matracokat, egészségügyi és babáknak szükséges termékeket vigyenek egy kifejezetten erre a célra kialakított raktárba. Hozzátette, dicséretes a civilek hozzáállása, mivel nem csak pénzt küldenek, hanem aktívan segítenek, adományokkal, fuvarokkal és ideiglenes szállással.

Tóth Ákos, az Age of Hope elnevezésű, gyermeket segítő segélyszervezet alapítója Záhonyban segíti a munkát, és elmondta, már most is rengeteg olyan adomány érkezett, melyek hasznosak lehetnek a következő napokban/hetekben, mivel szerencsére többségük nem romlandó étel.

Aszódi Attila, egy furgonnal érkezett a határra, miután meglátta a felhívást, hogy olyan sofőröket keresnek, akik rendelkeznek saját járművel, ő pedig nem is gondolkodott, azonnal indult a határra a felhívást látva.

“Ez az emberségről szól, bárki közülünk hirtelen menekültté válhat, ahogy azt a héten Ukrajnában is láttuk”.

Helmeczi László, Záhony polgármestere szerint a háború csütörtöki kezdete óta több mint 5000 ember érkezett vonattal, többségében nők és gyermekek. A polgármester a város kulturális központját ideiglenes menekültszállássá alakította át, és 300 matracot helyezett el a helyiségekben, ahol egyébként koncertek és kiállítások szoktak lenni.

Jelentkezz, és légy Te is a Liner.hu csapatának tagja