Magyarokat is érint a világ egyik legsúlyosabb autós botránya

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. augusztus 28. - 12:10

A magyarországi villanyautósokat is érintette az a hétvégi hackertámadás, amely alkalmával több száz dolláros terhelések érkezetek a felhasználók számláira.

A Portfolio riportjából kiderült, a közelmúltban gyanús kártyás tranzakciókat indítottak a Carge nevű alkalmazás felhasználóinál: a hétvégén éjjel 2 órakor indított tranzakciók 100, 200, 1 000, illetve 2 000 dolláros terhelések formájában érkeztek az ügyfeleknek.

A Carge egy görög alapítású startup, mely Magyarországon is aktív, az app célja pedig, hogy a különböző szolgáltatók elektromosautó-töltőit egyetlen alkalmazás mögé integrálja, azaz egy programmal sok európai szolgáltató töltőállomása is működtethető.

Az applikáció üzemeltetőjét kibertámadás érte, ezért érkezhetett a júzerek számára jogalap nélküli terhelés, melynek következtében nem tölthették újra autójukat, tovább növelve a terhelés mértékét.

A Carge már vizsgálja a tranzakciókat, és a felhasználók ígéretet kaptak arra, hogy a lehető leghamarabb visszatérítik az ügyfelek számára jogtalanul kiterhelt összegeket. Erre végül nem volt szükség, mert minden érintett terhelést visszavontak, így a hamis tranzakciók eltűntek a kimutatásokból, tehát nem visszatérítették az összeget, hanem le sem vonták a kártya mögötti számláról.

A társaság közlése szerint a termékfejlesztő tesztkörnyezetet sikerült feltörni, de az éles rendszerekhez nem fértek hozzá, a kártyaadatok és a személyes adatok állításuk szerint nem kerültek illetéktelen kezekbe.