Megváltozott a magyarok véleménye a kötelező Covid-oltásról

Fotó: MTI/Vasvári Tamás
not image

Takács Petra

2022. január 25. - 19:59

Januári felmérés szerint a magyarok 59 százaléka nem tenné kötelezővé a koronavírus oltást, ami a novemberi 44 százalékos eredményhez képest jelentős növekedésnek számít.

Az őszi felmérés során az idősebbek, a diplomások és a budapesti lakosok szavaztak átlagnál nagyobb arányban a vakcina kötelezővé tételére, az ellen szavazók száma leginkább a legfiatalabbak és a megyeszékhelyen élők körében emelkedett igazán.

Az omikron variáns rohamos terjedése nyomán egyre növekszik a fertőzöttek száma, csak hétvégén 40 ezer új fertőzöttet azonosítottak, ráadásul az előző héthez képest kétszer annyit, azonban az oltási hajlandóság továbbra sem erősödik, alig néhány ezerrel nő naponta a legalább egy oltást felvettek száma.

Hazánkban 6 millió 342 ezren kaptak eddig legalább egy oltást, közel 6,1 millióan kettőt, a harmadik, emlékeztető oltásra pedig mindössze 3,5 millióan jelentkeztek eddig. Bár az EU tagállamok jelentős részén terveznek komolyabb lépéseket tenni az oltások felvételének szorgalmazására, eddig viszont csak Ausztria írt elő oltási kötelezettséget polgárai számára, mégpedig februártól.

Magyarországon jelenleg nincs szó általános kötelezővé tételről, azonban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő véleménye szerint az ország nincs olyan helyzetben, hogy mentesüljön a kötelező oltás alól, amihez feltehetőleg egy lépéssel közelebb visz a védettségi igazolvány feltételeinek szigorítása – írta a Napi.hu.

A kötelező oltás lakossági elutasítása mégis egyre erőteljesebb, míg november közepén 44 százalék utasította el egyértelműen a kötelező oltást, mostanra a Pulzus Kutató felmérése szerint ez a szám már 59 százalékra ugrott. Egyértelműen a kötelező oltás mellett pedig csak a lakosság 41 százaléka szavazott januárban, novemberben ez az adat 39 százalékos volt.