Magyarázatot találtak a Marson jelen lévő rejtélyes, pókszerű formákra

Fotó: NASA
not image

Kulcsár Péter

2021.április.7 - 10:57

Az alakzatok évtizedek óta lázban tartották a tudósokat, brit kutatóknak azonban sikerült pontot tenniük az ügy végére.

A Live Science tudományos magazin riportjából kiderült, hogy a marsi pókokként elhíresült formák valójában geológiai struktúrák, melyek az elmúlt évmilliók eróziói során jöhettek létre a vörös bolygó felszínén.

Tudósok korábban azt feltételezték, hogy a nagyjából ezer kilométer szélességű képződményeknek köze lehet a Marson található szén-dioxid tartalmú szárazjég szublimációjához, mely révén a szilárd, fagyos anyag gázzá alakulhat.

Brit kutatóknak sikerült lemodellezniük a vörös bolygó felszínét laboratóriumi körülmények között. A kísérletek alkalmával szárazjeget nyomtak hozzá melegebb üledékhez, és amikor mindezt marsi klíma szimulációja mellett tették meg, akkor a jég szublimált és kicsapódott, majd póklábakhoz hasonlító bemélyedések jelentek meg a talajban.

Mindezek alapján tehát kijelenthetjük, hogy megoldották a hosszú évtizedes rejtélyt anélkül, hogy erre több milliárd dolláros űrprojektet fordítottak volna.

Láthatjuk, hogy sokszor elegendő a tudósok talpraesettsége ahhoz, hogy rájöjjenek a furcsa jelenségekre, nem mindig szükséges missziók során alátámasztaniuk elméleteiket, elég hozzá egy labor és néhány szakavatott kutató.

“Egyértelműen kimutattuk, hogy a Marson fellelhető pókszerű minták közvetlenül a szárazjég szublimációja útján jöttek létre” – állapította meg Lauren McKeown, a tanulmány főszerzője, aki egyben az Open University bolygókutató professzora.