Elkezdték a magyar űrkatonák kiképzését

MTI/Mészáros János
not image

Kulcsár Péter

2021.május.16 - 23:32

Befejeződött a Debreceni Egyetemen a “Bevezetés az űreszközök üzemeltetésébe” tanfolyam, így kijelenthetjük, hogy hamarosan masírozhatnak hazánkban az első magyar űrkatonák.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa elmondta,

“Az űrtevékenység a 21. század közepe felé haladva messze több annál, mint távoli területek vizsgálata. Itt a kritikus infrastruktúra részét képező alapvető szolgáltatások üzemeltetéséről is szó van.”

Az államtitkár az Index hírportál megkeresésére közölte, a NATO 2019-ben műveleti területté nyilvánította a világűrt, innentől kezdve pedig minden tagállam hadseregének feladata, hogy birtokában legyen azoknak a képességeknek, amelyek az űrben használt eszközök üzemeltetéséhez szükségesek.

Az elmúlt időszakban több világűrrel kapcsolatos magyar fejlesztés is sikerrel zárult, legyen szó éppen a magyar fejlesztésű TRITEL sugárzásmérő lesz a hold körüli pályán a Lunar Gateway belső sugárzásmérő rendszerének egyik elemének kifejlesztéséről, a BME által pályára állt pikoműholdról, vagy éppen a Puli Lunar Water Snooperről.

“Terveink szerint az évtized közepén juttathatunk magyar kutató űrhajóst nemzetközi együttműködésben a Nemzetközi Űrállomásra” – tette hozzá Ferencz, egyúttal hangsúlyozta, az az idő, amit az ISS-en kísérletezéssel tölt egy kutató, felbecsülhetetlen értékű, ez pedig a munkában részt vevő egyetemeken és intézeteken keresztül a teljes high-tech szektort katalizálja.

“Az egyik döntő tényező a tudományos tartalom, közel száz tudós bevonásával készítettük el azt a programot, amit egy magyar űrhajós végezne az ISS-en. Ez a misszió hossza miatt is kérdés, mert ettől függ, hogy a zsúfolt menetrendben mikor van szabad hely, illetve szükség van diplomáciai tevékenységre is” – magyarázta az űrkutatásért felelős miniszteri biztos.