Magyar nyelvű infografika magyarázza a hosszan tartó Covid kezelési lehetőségeit

Fotó: Unsplash/Bermix Studio
not image

Kornis Vivien

2021. augusztus 6. - 16:29

Magyarországon is rengeteg embert érint a poszt-Covid, a tünetekkel érdemes szakember segítségét kérni.

Rengetegen szenvednek a SARS-CoV-2 fertőzést követő megbetegedés hosszan, akár hónapokig elhúzódó tünteitől, melyek a napi tevékenységeket is megnehezíthetik. A Covid1001 nemrég lefordított egy ábrát, amely először a The BMJ-n jelent meg, és a poszt-Covid kezelési lehetőségeit foglalja össze – írja a Telex.

A posztakut-Covid több szervet is érinthet, és egyelőre akkor beszélhetünk róla, ha a páciens a betegség első jelei után 3-12 héttel még mindig tapasztal bizonyos tüneteket. Ezek a tünetek nem mindenkinél azonosak – vannak, akiknél légzési problémák állnak fenn, mások az úgynevezett agyködre panaszkodnak, és a kognitív nehézségek jócskán megnehezíthetik a mindennapokat vagy akár a munkát.

Ezzel a három poszt-covid tünettel azonnal forduljunk orvoshoz

A Covid1001 infografikája szerint a tünetek klinikai státuszfelmérést igényelnek, ami magába foglalhatja a testhőmérséklet mérését, a szívfrekvencia és a szívritmus mérését, a pulzoximetriát – erről itt számtolunk be korábban. Ezek alapján már fel lehet mérni, hogy szükséges-e klinikai tesztelés, mint a teljes vérkép vagy a májfunkciók vizsgálata, amivel kizárhatóak más betegségek, mint a tüdőembólia. 

Ha a páciensnek van valamilyen alapbetegsége, krónikus betegsége, azokat a Covid-19-cel együtt kezelni kell, és azt is figyelembe kell venni, hogy az érintett milyen támogatásokra szorul, hiszen a járvány miatt sokan elvesztették szeretteiket, hozzátartozóikat, munkahelyüket is, ami lelkileg és anyagilag is megterhelő lehet, ez pedig további problémákat okozhat.

A klinikai vizsgálatok eredményeiből kiderül, hogy a hosszan tartó Covid milyen jellegű – lehet többek között neurológiai, légúti vagy akár kardiológiai is. Ennek megállapítása után lehetségessé válik kidolgozni a további orvosi és otthoni kezeléseket.