Dollár
419,19 Ft
Euró
406,17 Ft
Font
455,17 Ft
Bitcoin
19,040 $

Hiába tanulnak többet, kevesebbet keresnek a magyar nők

Fotó: Unsplash/Christina @ wocintechchat.com
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 22. - 22:31

Úgy tűnik, a magyar nők hiába tanulnak többet, a fizetésük nem egyenesen arányos a megszerzett tudással.

Az Eurostat legfrissebb statisztikájából derült ki, hogy sajnos nem állt be változás a nemek közti különbségek tekintetében, 2020-ban ugyanis az EU-ban átlagosan 11,3 százalékos foglalkoztatottsági szakadék volt a férfiak és a nők között – a 2014-es adatokhoz képest azonban ez csak 0,3 százalékpontos javulást mutat e téren.

Soron kívül Zelenszkij megerősítette: Ukrajna légvédelmi rakétákat kapott az Egyesült Államoktól

Ha a fizetéseket vesszük górcső alá, kétségkívül még ennél is szembetűnőbb a különbség: az unióban átlagban 14,1 százalékkal keresnek jobban a férfiak, sőt, ha a cégvezetést nézzük, a női vezetők aránya csupán 29,5 százalék – ez azt jelenti, hogy 10 vezetőből 7 biztosan férfi.

Habár az EU-s statisztikák sem a legfényesebbek a nők helyzetét illetően, a magyar nők kifejezetten rossz helyzetben vannak: míg fentebb említettük, hogy az uniós átlagos bérszakadék 14,1 százalék, mindez Magyarországon 18,2 százalék. Az Eurostat statisztikái alapján tehát a 2019-es adatokhoz képest 4 százalékkal romlott a magyar nők anyagi helyzete.

A női vezetők aránya azonban még ennél is siralmasabb: míg Európában átlagosan 29,5 százalék a női vezetők aránya, addig Magyarországon csak 9,9 százalék ez az arány, a kimutatások szerint pedig az elmúlt három évben semmi javulás nem történt az ügyben, sőt, elképesztő ütemben csökkent a női vezetők aránya.

Az Eurostat szerint a 25–34 éves korosztályban az uniós tagállamokat tekintve a nők 46, míg a férfiak 35,2 százaléka rendelkezik felsőfokú végzettséggel, addig ugyanez az arány Magyarországon 36,4, illetve 25,3 százalék. Bár elsőre nem tűnhet nagynak a különbség, ez egyáltalán nem így van a valóságban, hiszen hátulról nézve a harmadik helyen állunk európai viszonylatban írja az Index.