Ismét kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 25. - 11:20

Az MNB 2,9 százalékos kamat mellett hirdet meg egyhetes betéti tendert, ami azt jelenti, hogy a múlt heti 70 bázispontos szigorítást követően újabb 40 bázisponttal emeltek az irányadó kamaton.

Az MNB mai döntése értelmében másfél hét leforgása alatt már 110 bázisponttal emelkedett az irányadó kamat Magyarországon – adta hírül a Portfolio portál.

A jegybank a múlt kedden jelezte, hogy egyrészt 30 bázisponttal megemeli az alapkamatot, másrészt ismét elválasztja azt az egyhetes betéti rátától. Így az egyhetes kamat lett az irányadó, amit aztán múlt csütörtökön újabb 40 bázisponttal megemeltek. A mai tenderhirdetés további 40 bázispontos emelést tartalmaz, 2,9%-os kamat mellett fogad ma be betéteket a jegybank.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

A mai lépésnek köszönhetően a magyar lesz a legmagasabb irányadó kamat, hiszen jelenleg a cseh 2,75 százalékon, míg a lengyel 1,25 százalékon tanyázik. A jegybank egyébként nehéz helyzetben van, mivel pár százalékpontra került az irányadó kamat a kamatfolyosó 3,05 százalékos felső küszöbétől, ami fölé már nem nőhet.

A forint a döntés hírére erősödni kezdett az euróval szemben, jelenleg 366,7 körül jár az árfolyama, és szakértők szerint az elkövetkező napokban további javulás várható.