A nem EU-s külföldi munkavállalóké a jövő?

Fotó: Unsplash/Petr Magera
not image

Borbély Fanni

2021. szeptember 20. - 18:18

A magyar vállalkozások többségében azt tapasztalták, hogy a nem EU-s országból érkezett külföldi munkavállalókkal három műszakos munkarendben, vagy akár 12 órás beosztásban is lehet dolgozni, ráadásul keresik a lehetőséget a túlórára is.

“Eleinte fenntartásokkal fogadták a partnereink, amikor a hazai munkaerő-hiány enyhítésére azt javasoltuk, hogy az Európai Unión kívüli, szomszédos országokból hozzunk munkavállalókat. A legtöbben a nyelvi nehézségek és a kulturális különbségek miatt aggódtak. Azonban azok a társaságok, amelyek kipróbálták ezt a lehetőséget, határozottan pozitívan nyilatkoztak. Nem probléma számukra a három műszakos, vagy a 12 órás beosztás, és kimondottan keresik a túlórázási lehetőségeket”

– számolt be Czellecz Zoltán, a Work Force operációs igazgatója.

A Napi azt írja, a munkaerő-kölcsönzés esetében a Work Force átvállalja partnerétől az adminisztrációs és logisztikai terheket, így a munkáltatónak nem kell foglalkoznia a beutaztatás, az ellátás vagy a szállás kérdésével.

“A partnereknek a munkába álláshoz szükséges képzéseket le kell fordítaniuk a megfelelő nyelvre. Emellett át kell gondolniuk azt is, hogy a nyelvi akadályokat hogyan lehet leküzdeni a mindennapokban”

– tette hozzá Czellecz Zoltán.

A Work Force tapasztalatai alapján úgy látja, a koronavírus-járvány miatti lezárásokat követő újranyitás a vendéglátásban újabb lehetőségeket nyit meg a külföldi munkavállalók előtt. Az azonban még nem egyértelmű, hogy az Ukrajánából és Szerbiából érkező munkásokat milyen mértékben lehet majd alkalmazni a jövőben.

“Az utóbbi 1-1,5 évben nyilvánvalóvá vált, hogy tőlünk nyugatabbra is egyre inkább megoldásként tekintenek a munkaerő-hiány enyhítésére az ukrán, szerb, illetve más balkáni országokból származó munkaerőre. Megkezdődött a munkaerő-piacok megnyitása előttük, ezért a harmadik országból származó munkavállalókkal dolgozó hazai cégeknek érdemes már most felkészülni erre a kihívásra is”

– mondta Czellecz Zoltán.