A magyarok többsége korlátozás-párti, az oltatlanok ellenzik az óvintézkedéseket

MTI/Czeglédi Zsolt
not image

Kulcsár Péter

2021. november 1. - 17:04

A Budapest Brand által a Medián és a 21 Kutatóközpont által készített közvélemény-kutatásból kiderült, a védőoltás ellenére is többen azt követelik, térjenek vissza a korlátozások.

Az ezer fős reprezentatív felmérés szerint  fővárosi lakosság elsöprő többsége helyesli a kötelező maszkviselés elrendelését a tömegközlekedési eszközökön és a zárt terekben és további korlátozó intézkedéseket is támogatna – írta a 444.

Az október 20. és 22. között készült telefonos felmérésben részt vevők 82 százaléka támogatja, hogy legyen kötelező ismét a maszkviselés a tömegközlekedési eszközökön. Megkérdezték azt is, hogy szükségesnek ítélik-e a védettségi igazolványhoz kötött belépést az uszodákba, mozikba és más közintézményekbe – erre 67 százalékban igennel válaszoltak.

Az adatok alapján nem a pártpreferencia határozza meg az emberek véleményét, sokkal inkább az oltottság, a megkérdezettek 86 százaléka ugyanis megkapta a covid elleni vakcinát, míg 29 százalékuk a harmadik adagot is felvette, és ők mindannyian a lezárások mellett vannak.

A maszkhasználatot a tömegközlekedési eszközökön a nem oltottak 56 százaléka támogatja, a zárt terekben pedig 45 százalékuk, míg az oltottaknál ez 86 és 80 százalék.

A legmarkánsabb különbség a különböző intézmények látogatásának védettségi igazolványhoz kötése kapcsán mutatkozik meg: ezt az oltottak 75 százaléka, viszont az oltatlanok csupán 17 százaléka támogatná.