Dollár
422,60 Ft
Euró
407,42 Ft
Font
455,52 Ft
Bitcoin
20,154 $

Tiltakozását fejezte ki a Magyar Lapkiadók Egyesülete a Blikk kitiltása miatt

Fotó: Unsplash/AbsolutVision
not image

Kornis Vivien

2021. október 9. - 09:09

Roderick Duchatelet, az Újpest elnöke bizonytalan időre kitiltotta a Blikk munkatársait a klub stadionjából, mert nem tetszett neki a lapban megjelent cikk.

A sajtó nemcsak a szabad véleménynyilvánítás eszköze, hanem a tájékoztatásé is, azaz alapvető szerepe van a véleményalkotás feltételét képező tájékozódásban. A hatályos törvények betartása nem eshetőleges, az mindenkire kötelező erővel bír – olvasható a Magyar Lapkiadók Egyesülete (MLE) pénteki közleményében a Media1 beszámolója szerint.

Soron kívül Nyerő Páros: pincsikutya jelzővel illette Bea Megyeri Csilláékat Hódi Pameláék kapcsán

A szakmai szervezet felhívta az érintettek figyelmét a 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól rendelkezéseire, melynek betartása az MLE szerint ismét sérült, miután Roderick Duchatelet belga tulajdonos bizonytalan időre kitiltotta a Blikk munkatársait az Újpest stadionjából. 

Duchatelet a Blikk az Újpest által az FTC ellen elszenvedett 3-1-es vereség utáni cikkét kifogásolta, mert nem tetszett neki, hogy a cikk szerzője negatívan nyilatkozott a lilák pályán nyújtott teljesítményéről. 

Az MLE felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel a magatartással és az ehhez hasonló gyakorlattal nem csupán a sajtó, hanem a közönség jogai is sérülnek. A törvény szerint: 

10. § Mindenkinek joga van arra, hogy megfelelően tájékoztassák a helyi, az országos és az európai közélet ügyeiről, valamint Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró eseményekről. A médiarendszer egészének feladata a hiteles, gyors, pontos tájékoztatás ezen ügyekről és eseményekről.

A médiarendszer valamennyi tagja kizárólag akkor tud megfelelni tájékoztatási kötelezettségének, ha a megszólított, személy vagy intézmény – egyébként a közvélemény előtt ismeretlen szempontok szerint – nem fekete listáz egyes médiumokat, vagy személy szerint az ott dolgozó újságírókat.

A szakmai szervezet szerint a jogszabály egy másik jelentős rendelkezésének sem tesz eleget a klub elnöke által tanúsított magatartás, miszerint: 

4. § (1) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság korábbi megállapítása szerint az ehhez hasonló gyakorlatok eredményeként a közérdeklődésre számot tartó ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás során más médiaszolgáltatókhoz képest a hírversenyben nem egyenlő esélyekkel indulnak az érintett kizárt médiumok, mert sokszor csak más, bevont médium híradását követően, más médiaszolgáltatók szűrőjén keresztül tud egy eseményről hírt adni. Ez azt jelenti, hogy nemcsak a sajtózabadsághoz és szólásszabadsághoz való jog kerül korlátozásra, hanem a hirdetési piacon is hátrányos helyzetbe kerülhetnek az érintettek.

A sajtó akkor tudja ellátni a feladatát, ha hiteles, sokoldalú, megalapozott és naprakész tájékoztatást tud nyújtani. Ez nem csupán alkotmányos joga a média munkatársainak, de a sokszor kivételes jogi helyzetüket igazoló kötelezettségük is – olvasható az MLE közleményében. 

A szervezet hangsúlyozta, hogy ehhez elengedhetetlen, hogy a média tudósításaihoz, beszámolóihoz megfelelő mennyiségű, valamennyi érintett álláspontját tartalmazó információhoz jusson és amelynek szerves része, hogy az újságírók alapos és pontos információt szerezzenek.