Visszamenőlegesen módosították a hitelmoratórium szabályait, van, aki pénzt is kaphat vissza

Fotó: Unsplash/Scott Graham
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 17. - 00:10

A bankok 60 napot kaptak az elszámolásra.

Két új rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben szerda este a hiteltörlesztési moratóriumról. Az egyik aligha meglepő, hiszen arról szól, hogy a rászoruló csoportoknak hogyan hosszabbíthatják meg a fizetési haladékot, a másik azonban egy visszamenőleges módosítás. 

A Telex szerint a rendelet a természetes személyek hitelkártya-szerződésére, valamint a fizetési számlához kapcsolódó hitelszerződésre, vagyis a folyószámlahitelre vonatkozik. 

A kormány döntése szerint a bankoknak ki kell számolnia, hogy ezekben az esetekben a piaci átlagosnál több vagy kevesebb kamatot számolnak fel, és ha többek, akkor inkább a kisebb kamat legyen az érvényes.

A lap szerint ez a pénzintézetek számára nemcsak pénzügyi terhet jelent, hanem ügyintézési terhet is, hiszen 60 napot kaptak arra, hogy elszámoljanak az érintett ügyfelekkel, és visszafizessék a kikalkulált összeget azoknak, akiknek ez jár.

Egyes esetekben kimondottan rosszul jártak az adósok, hiszen a figyelmeztetések ellenére sokan az úgynevezett lezáró levelek elolvasásakor szembesültek azzal, hogy amennyiben 10 hónapig nem fizették a kamatokat, nem 10 hónappal nőtt meg a hitelük futamideje, hanem akár 13-14, esetenként 25-30 hónappal is. Ez a hosszabb futamidejű, nagyobb összegű hiteleknél akár milliós plusz költségeket  is jelent.

A bankok mindeközben rekordnak számító nyereséget értek el 2021 első félévében. Bár a haladék alatt kamatos kamatot nem számolhattak fel a pénzintézetek, az ügyfelek nem építették le hitelállományaikat, és a fellendülés során újabb hiteleket folyosítottak.