Magyar kézilabda: „fenntartunk egy olyan bajnoki rendszert, amiben a magyar válogatott játékosok padoznak”

Fotó: Lékai Máté (j) és a portugál Fábio Ramos Magalhaes a magyar-szlovák közös rendezésû férfi kézilabda Európa-bajnokság B csoportjában játszott Magyarország - Portugália mérkõzésen a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 16-án. A magyar válogatott 31-30-ra gyõzött. (MTI/Kovács Tamás)
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. január 26. - 14:36

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke a magyar bajnokság oldaláról is megvizsgálta a férfi kézilabda Eb-n nyújtott csalódást keltő teljesítményt. 

A Nemzeti Sport idézte a beszélgetést a szövetség vezetőjével, amely keretében Szegő Tibor, a Sportrádió műsorvezetője felvetette, hogy bár erős a magyar bajnokság, nem sok-e a légiós, mire Kocsis Máté kifejtette, ő nem a sok külföldiben látja az igazán nagy problémát. 

Megvannak az előnyei a más kultúrából érkező játékosoknak, ezeket kihasználva nagyon jól lehet fejlődni, itthon inkább az a baj, hogy kevés az erős csapat, legalább négyre, ötre, hatra lenne szükség ahhoz, hogy a bajnokság színvonala is fejlődjön.

Elmondta, hogy a női liga valóban erős, azonban ugyanez nem mondható el a férfitől, amely jelentősen elmarad a német és francia bajnokságtól, ráadásul nálunk nagy probléma, hogy kiemelkedik a Szeged és a Veszprém, akiknek nincs is igazán riválisuk – írja a Nemzeti Sport.

A két topcsapat évente négy erős mérkőzést játszik Magyarországon, a két bajnokit és a két kupameccset, a többi találkozónak nincs igazán jelentősége abból a szempontból, hogy sem a szakvezetésnek, sem a játékosoknak nem kell igazán megküzdeniük a győzelemért. 

„Több válogatott játékosunk nem kezdő a saját klubcsapatában, vagyis fenntartunk egy olyan bajnoki rendszert, amiben a magyar válogatott játékosok padoznak. Vannak ugyan szabályozási módszerek, mint például az, hogy fizetni kell a légiósok után, de alapvetően a szövetség nem szólhat bele, egy klub kit igazoljon le és játszasson. Azzal nem tudunk mit kezdeni, ha nem cserélik be a magyar játékosokat”

– mondta. 

Majd kifejtette, hogy a többi csapatot is szépen lassan fel kell építeni, a Tatabányát, a Balatonfüredet, a Ferencvárost, hogy fel tudják venni a versenyt a Veszprémmel és a Szegeddel, ehhez pedig a szövetség segítsége is elengedhetetlen. 

Ugyanakkor arra is megoldást akarnak találni, hogy a klubok nem szívesen engedik el a válogatottba a klasszisokat, amely értető, tekintve, hogy ők gazdasági vállalkozás alapján működnek, de mindenkinek meg kell értenie, hogy sportszakmailag a nemzeti válogatottnak kell az első helyen állnia.