Dollár
425,30 Ft
Euró
421,75 Ft
Font
482,11 Ft
Bitcoin
20,229 $

Tartalékosokból álló magyar katonai kontingens fog szolgálni fél éven át Irakban

Fotó: Hozzátartozó búcsúzik egy katonától a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén Nyíregyházán, a Kossuth téren 2022. szeptember 14-én. MTI/Balázs Attila
not image

Takács Petra

2022. szeptember 14. - 14:48

Egy hat hónapra szóló szolgálatról van szó, amit Irakban fognak teljesíteni a katonák.

Részben tartalékosokból álló magyar katonai kontingens kezdi meg féléves szolgálatát Irakban; a 139 katonától a hozzátartozók és a katonai vezetők jelenlétében köszöntek el szerdán Nyíregyháza főterén.

Soron kívül Orbán Prágából üzent: az elhibázott brüsszeli szankciós politikát újra kell gondolni

Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium (HM) stratégiai elemzésért és humánpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Honvédség (MH) Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH-IKBK) 15. váltásának ünnepélyes kibocsátó ünnepségén elmondta, a honvédség történetében ez az első olyan kontingens, amelynek jelentős részét tartalékos katonák adják, az aktív állományúak mellett 41 tartalékos vesz részt az amerikai vezetésű koalíciós misszióban.

“A nemzetközi műveleti szerepvállalás Magyarország diplomáciai, biztonsági és védelempolitikai eszköztárának egyik fontos része, ezért honvédség számos, NATO-, EU- és ENSZ-koalíciós műveletben vesz részt, koalíciós partnerek pedig megbízható szövetségesként tekintenek ránk” – fogalmazott az államtitkár.

Sándor Zsolt altábornagy, a MH parancsnokhelyettese elmondta, a tartalékos rendszer folyamatos fejlődésének eredményeként – az amerikai gyakorlaton történő eredményes megmérettetés és a tavaly megkezdett koszovói szerepvállalás után – most először vesz részt tartalékos állomány az iraki küldetésben.

(MTI)