Honvédelmi miniszter: a magyar honvédségre nem csak azért van szükség, hogy háborút vívjon meg

Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a honvédelem napja alkalmából rendezett központi ünnepségen a Stefánia Palota - Honvéd Kulturális Központban 2022. május 19-én. MTI/Balogh Zoltán
not image

Takács Petra

2022. május 22. - 03:44

A honvédelmi miniszter kiemelte, a magyar katonák és a honvédségnél dolgozó alkalmazottak mindent megtesznek azért, hogy “becsületünk egyre erősebb legyen”.

A honvédségre mindig, a jövőben is szükség lesz – hangoztatta a honvédelmi miniszter csütörtökön a magyar honvédelem napja alkalmából rendezett ünnepségen, Budapesten, a Stefánia Palotában.

Benkő Tibor azt mondta, amikor arról beszélünk, hogy Magyarországnak szüksége van erős, ütőképes honvédségre, korszerű, modern technikai eszközökkel felszerelt, a hazájuk iránt elkötelezett, lojális, jól kiképzett katonákra és kiváló katonai vezetőkre, akkor mindig gondoljunk arra: a honvédségre nem csak azért van szükség, hogy háborút vívjon meg.

Az elmúlt négy évben az általános katonai feladatok ellátása mellett nagyon sok teendő volt – tette hozzá -, ezek között említve a 2015 óta tartó déli migrációs válsághelyzet kezelését és azt, hogy a koronavírus-járvány idején minden feladat elvégzésében részt vettek a katonák.

Benkő Tibor kiemelte, a magyar katonák, a honvédségnél dolgozó alkalmazottak mindent megtesznek azért, hogy “becsületünk egyre erősebb legyen”.

A honvédelmi miniszter szólt arról, hogy a 1848-49-es forradalom és szabadságharc beírta a nevét a világtörténelembe: Magyarország, a magyar nép függetlenségének, szabadságának, önállóságának, a nemzeti identitás megteremtésének az alapköve.
Egy nemzet szabadságharcot folytatott, amelyet a Habsburg-ház nem tudott megakadályozni, csak az orosz cári seregek behívásával tudták a szabadságáért, függetlenségéért harcoló magyarságot megállítani – emlékeztetett.

Benkő Tibor azt mondta, a magyar honvédsereg, amely 1848 nyarán született, másfél év alatt “a semmiből épült fel”. Felszerelése és fegyverzete messze elmaradt a Habsburg-házat szolgálókétól. Mégis az öntudat, a szabadságvágy, a magyar virtus Budavár 1849. május 21-ei visszafoglalásával megteremtette annak alapját, hogy elismerjék a világon a magyarok törekvését és szabadságvágyát.

A honvédelmi miniszter beszédét követően elismeréseket adták át. Százhetvenhárom éve, a tavaszi hadjárat végén, 1849. május 21-én a magyar katonáknak három hétig tartó ostrom után, Görgei Artúr tábornok parancsnoksága alatt sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva 1992 óta a honvédelem napja május 21.

(MTI)