Magyar György: Nem vesztek el a meglévő szavazatok az előválasztás terheléses támadása miatt

Fotó: Unsplash/Shamsudeen Adedokun
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 19. - 21:07

Ismét működik az informatikai rendszer, a szakértők pedig azon dolgoznak, hasonló támadás ne történhessen meg még egyszer.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az ATV Heti Napló Sváby Andrással című műsorának vendégeként elmondta, hogy az előválasztás informatikai rendszere immár működőképes és kapacitásbővítés is történt, a cél pedig az, hogy hétfőn reggel folytatni lehessen a voksolást.

Az atv.hu összefoglalója szerint a bizottság elnöke közölte, hogy az informatikusok és a szakértők azon dolgoznak, hogy a támadást elhárítsák, és az ne fordulhasson elő még egyszer.

Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy az ellenzéki pártok szerint a kormány állhatott a támadás mögött, Magyar György azt válaszolta, hogy a politikai nyilatkozatokat mindig meg kell különböztetni az informatikai nyilatkozatoktól és a szakmai megalapozottságtól. Az elnök szerint fel kell tárni, kinek állhatott érdekében az informatikai rendszer leállása.

Ennyi idő alatt nem lehet megalapozottan kijelenteni, hogy honnan érkezett a támadás – hangsúlyozta.

Magyar György kiemelte, hogy ha valóban szabotázs történt, az kontraproduktív volt, hiszen a közösséget nem megbontotta, hanem szorosabbá tette, ugyanis sokan most keresik meg őt is, hogy segíteni akarnak, illetve hogy aktivistának jelentkezzenek.

A bizottság elnöke elmondta, hogy adatvesztés és adatlopás nem történt, úgy tűnik, a támadók csupán túlterhelést akartak elérni, így nem kell elölről kezdeni a voksolást, hiszen a leadott szavazatok megvannak. A kieső időt pótolni szeretnék, erről pedig már megkezdték az egyeztetést.