Magyar gyártású lőszerekkel követték el az ukrán miniszterelnöki főtanácsadó elleni merényletet

Fotó: Kijev, 2021. szeptember 22. Rendõrök viszgálják Szerhij Sefirnek, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fõtanácsadójának az autóját az õt ért fegyveres támadást követõen Kijev közelében 2021. szeptember 22-én. A fõtanácsadó ép bõrrel úszta meg a támadást, de sofõrje súlyosan megsebesült. A legfrissebb jelentések szerint legalább tizenhét golyó találta el a jármûvet. MTI/AP/Jevhen Maloletka
not image

Kornis Vivien

2021. szeptember 23. - 22:20

Az egyelőre nem világos, hogy a 7,62-es kaliberű lőszerek hogyan kerültek be az országba.

Magyar gyártású lőszerek töltényhüvelyét találták meg a Szerhij Sefir ukrán miniszterelnöki főtanácsadó elleni szerdai merénylet helyszínén – írja az Index a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva.

Jevgenyij Jenin belügyminiszter-helyettek közölte, nem kizárt, hogy a lőszereket csempészet útján juttatták be Ukrajnába, az viszont biztos, hogy Magyarországon gyártották őket.

7,62-es kaliberű, különleges töltényekről van szó. Ilyet Ukrajnában nem készítenek, ezeket Magyarországon gyártották” – közölte Jenin. A miniszterhelyettes elmondta, hogy körülbelül húsz darab töltényhüvelyt találtak a merénylet helyszínén.

Ukrajna főügyésze bejelentette, hogy “két vagy több személy ellen elkövetett gyilkossági kísérlet” miatt bűnügyi eljárást indítottak.

A merénylet mögött egyelőre ukrán oligarchákat sejtenek, de nem zárják ki az orosz bűnrészesség lehetőségét.

A lap a hvylya.net-re hivatkozva azt írja, hogy Mikhail Szaakasvili, az Ukrajnai Reformok Végrehajtó Bizottságának elnöke a merénylettel kapcsolatban elmondta, úgy véli, senkinek nincs oka arra, hogy Sefirre lőjön, aki szerinte a világ legbéketűrőbb embere és a légynek sem tudna ártani.

Szaakasvili biztosra veszi, hogy a merénylet csak provokáció volt, és hozzátette, hogy Ukrajnában senki nincs biztonságban a szétzüllött rendőrség miatt.