Magukat robbantották fel véletlenül a tálibok, tízen elhunytak

Illusztráció. Kiégett autó roncsa a Dzsalálábádban elkövetett pokolgépes merénylet helyszínén 2021. április 24-én. A támadásban két rendõr és egy civil életét vesztette. MTI/EPA/Ghulamullah Habibi
not image

Nagy Noel

2021. április 27. - 13:43

Egy furcsa eset keretében felrobbant egy pokolgép a talibán fegyvereseinek egyik rejtekhelyén, melynek következtében legalább tízen életüket vesztették.

Az afgán hadsereg közleménye szerint a terrorszervezet fegyvereseire a kelet-afganisztáni Vardak tartományban található rejtekhelyükön robbant rá egy pokolgép, melynek végül halálos áldozatai is lettek – írja az Origo.

A hétfő este történt robbanásban legalább tíz fegyveres vesztette éltét, köztük a lázadók egyik parancsnoka, Mulla Manszúr is. A Talibán egyelőre nem reagált a hadsereg közleményére, nem erősítették meg az esetet.

Szejih Vahid, Katali tartomány kormányzója pedig vasárnap számolt be egy hasonló esetről, akkor az ország nyugati részén található tartományban robbant fel egy pokolgép, melyben pedig legalább 20 tálib vesztette életét.

Afganisztánban továbbra is nagyon éles a feszültség a kormányerők és a tálib lázadók között, a kormány továbbra sem tudta kellően megvetni a lábát az ország teljes területén, számos térség még a tálibok irányítása alatt áll.

Az afgán kormány eddig az Egyesült Államok vezetése alatt álló nyugati koalícióra számíthatott, ám Joe Biden bejelentette, hogy legkésőbb szeptember 11-ig az összes csapatukat ki fogják vinni az évtizedek óta háborúban álló országból.