Dollár
393,91 Ft
Euró
414,55 Ft
Font
479,84 Ft
Bitcoin
16,858 $

Egyre magasabb a kávé ára, de ellátási gondok is vannak 

TÉMÁK:
#Brazilia #kávé
Fotó: Unsplash
Dél-Amerika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő
TÉMÁK

A világ legnagyobb exportőre, Brazília ellátási problémákba ütközhet, az ország arabicakészletei 23 éves mélyponton vannak, ez pedig Európára is jelentős hatással lehet. 

Egyre nő a kávé világpiaci ára is, jelenleg fontonként 2,2 dollár, míg egy évvel korábban még csupán 1,4 dollár volt. Ez annak is köszönhető, hogy nemrég fény derült rá, hogy Brazíliának, a világ legnagyobb exportőrének a készletei 23 éves mélyponton vannak. 

Soron kívül Orbán Viktor is részt vett a MOL-csoport elnökségi ülésén

Ha mindez nem lenne elég, akkor még van egy uniós javaslat is, amelyet szeptember 13-án fogadott el az Európai Parlament, és kimondja, hogy egyes árucikkeknek a behozatala csak úgy lehetséges, ha az előállításuk nem köthető össze erdőirtással. 

napi.hu szerint ezen javaslat érintheti a szóját, a pálmaolajat, a kukoricát, a kecskehúst és kávét is. Azonban még egy lépcsőn át kell mennie, az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania a korlátozásra. 

A lap hozzáteszi, hogy habár az uniós rendeletben nem nevezik meg Brazíliát mint az intézkedés célpontját, ám a szakértők egyetértenek, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll. 2019 – Jair Bolsonaro elnökké avatása – és 2021 között összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki az őserdőnek a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit, amit nagyobb, mint Belgium. Idén pedig eddig 7555 négyzetkilométer erdőrész semmisült meg

A klímavédelmi aktivisták keze is benne lehet a dologban, akik többször a brazil államfő szemére vetették, hogy gazdasági okok miatt szemet huny az erdőirtás felett, de Bolsonaro azzal hárít, hogy túl sokat foglalkozik a sajtó az amazonasi esetekkel, inkább a nyári francia erdőtüzek hátterével kellene foglalkozni.

Brazília a 2020/21-es pénzügyi évben 1,61 milliárd dollár értékben exportált kávét Németországba, 1,012 milliárd dollár értékben az Egyesült Államokba és közel 395 millió dollár értékben Olaszországba.