Dollár
392,08 Ft
Euró
405,80 Ft
Font
469,75 Ft
Bitcoin
16,986 $

Egyre magasabb a kávé ára, de ellátási gondok is vannak 

Fotó: Unsplash
not image

Fazekas Kiara Barbara

2022. szeptember 30. - 02:50

A világ legnagyobb exportőre, Brazília ellátási problémákba ütközhet, az ország arabicakészletei 23 éves mélyponton vannak, ez pedig Európára is jelentős hatással lehet. 

Egyre nő a kávé világpiaci ára is, jelenleg fontonként 2,2 dollár, míg egy évvel korábban még csupán 1,4 dollár volt. Ez annak is köszönhető, hogy nemrég fény derült rá, hogy Brazíliának, a világ legnagyobb exportőrének a készletei 23 éves mélyponton vannak. 

Soron kívül Medvegyev szerint a NATO Patriot-rendszerei is célpontokká válhatnak Ukrajnában

Ha mindez nem lenne elég, akkor még van egy uniós javaslat is, amelyet szeptember 13-án fogadott el az Európai Parlament, és kimondja, hogy egyes árucikkeknek a behozatala csak úgy lehetséges, ha az előállításuk nem köthető össze erdőirtással. 

napi.hu szerint ezen javaslat érintheti a szóját, a pálmaolajat, a kukoricát, a kecskehúst és kávét is. Azonban még egy lépcsőn át kell mennie, az Európai Tanácsnak is rá kell bólintania a korlátozásra. 

A lap hozzáteszi, hogy habár az uniós rendeletben nem nevezik meg Brazíliát mint az intézkedés célpontját, ám a szakértők egyetértenek, hogy a háttérben az amazonasi esőerdő drámai visszaszorulása áll. 2019 – Jair Bolsonaro elnökké avatása – és 2021 között összesen 33 800 négyzetkilométernyi részét irtották ki az őserdőnek a brazil űrkutatási intézet (INPE) szerint, évente átlagosan 11 ezer négyzetkilométernyit, amit nagyobb, mint Belgium. Idén pedig eddig 7555 négyzetkilométer erdőrész semmisült meg

A klímavédelmi aktivisták keze is benne lehet a dologban, akik többször a brazil államfő szemére vetették, hogy gazdasági okok miatt szemet huny az erdőirtás felett, de Bolsonaro azzal hárít, hogy túl sokat foglalkozik a sajtó az amazonasi esetekkel, inkább a nyári francia erdőtüzek hátterével kellene foglalkozni.

Brazília a 2020/21-es pénzügyi évben 1,61 milliárd dollár értékben exportált kávét Németországba, 1,012 milliárd dollár értékben az Egyesült Államokba és közel 395 millió dollár értékben Olaszországba.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.