Ezekkel a gyógynövényekkel orvosolhatjuk a magas vérnyomást és a visszért

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. október 23. - 21:37

A magyarok körében az érszűkület, a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, valamint a szívritmuszavar sajnos előkelő helyen szerepel a szív-érrendszeri betegségek listáján, amelyeket jó, ha időben kezelünk.

Ha orvosi vizsgálat során megállapították nálunk az érszűkületet, akkor az orvos által előírt gyógyszeres kezelés mellett igyunk galagonyateát, valamint növeljük a C-vitamin bevitelt, amit főként csipkebogyóból készült kivonatokkal tehetünk meg – olvasható az Egészség Kalauz ismertetőjében.

Érelmeszesedés esetén kezdjünk el fokhagyma kivonatot vagy kapszulát fogyasztani, de ugyanúgy javallott a galagonya, valamint a vérkeringés-javító hatással rendelkező fehér fagyöngy is.

Ha vérnyomásproblémákkal küzdünk, a felírt gyógyszereken kívül használhatjuk nyugodtan a galagonya alkoholos kivonatot, naponta 3×20 cseppet, folyadékban elkeverve. Alacsony vérnyomás esetén segíthet a rozmaring leveléből készült tea is, a bükki füvesember vérnyomás emelésére a kerti izsópot ajánlja. Ebből naponta egy csészével kell inni, lehetőleg éhgyomorra.

Szívritmuszavar esetén hol bedobog, hol alig hallhatóan, össze-vissza ver a szívünk. A népi gyógyászat erre a problémára is a galagonyát és a fehér fagyöngyöt használja. A fehér fagyöngyből a fent leírt módon teát készítünk és hat héten át napi egy csészével fogyasztunk belőle. A galagonyateát este, lefekvés előtt fogyasszuk, mert ez a gyógynövény nemcsak erősíti, hanem nyugtatja is, harmonizálja a szív működését.

Sokan élnek visszérrel, visszérgyulladással, ami sajnos a trombózis előszobája. Az első feladat az, hogy a kiduzzadt ereket összehúzzuk, majd az érfalat belülről megerősítsük, az ereket megtisztítsuk. Visszérre, seprűérre az erdei málnalevél és erdei szederlevél teák javasolhatóak – naponta egy csészével lehet inni mindkettőből. Külsőleg kezelhetjük a visszereinket az orbáncfű olajos kivonatával, valamint körömvirágkenőccsel. Az utóbbi gyulladt visszér esetén hatásos.