Megvan az első ország, amely a magas üzemanyagárak miatt felfüggeszti belföldi repülőjáratait

Fotó: Unsplash

Szabó Kata

2022. május 8. - 09:11

Az emelkedő üzemanyagárak elleni tiltakozásul hétfőtől minden egyes nigériai légitársaság felfüggeszti belföldi járatait.

Az üzemanyagok ára idén majdnem megnégyszereződött, ami elfogadhatatlan, közölte a kilenc nigériai belföldi légitársaságot képviselő AON nevű szervezet, számolt be a hírről a BBC.

“A világon egyetlen légitársaság sem képes elviselni egy ekkora mértékű árnövekedésből adódó váratlan helyzetet, főleg nem akkor, ha az ilyen rövid idő alatt következik be”, áll a közleményben.

Az áremelkedés elsősorban az Ukrajna körüli helyzetnek köszönhető, ennek eredményeképp pedig már az elmúlt hónapokban is ügyesen kellett “manőverezniük” az egyes légitársaságoknak, hogy egyáltalán üzemelni tudjanak.

Március óta számos járattörlés és késés történt, gyakran az üzemanyag hiánya miatt, az elmúlt hetekben pedig már odáig fajult a helyzet, hogy egyes útvonalakra a jegyek ára megháromszorozódott.

Az egyik legfőbb problémát az okozza, hogy az utasok helyi valutában, nairában fizetik a viteldíjat – amely a történések hatására folyamatos leértéklődésen megy keresztül – miközben az üzemanyagért pedig amerikai dollárban kell fizetni.

Az AON a kormánnyal és minden más érintettel is közölte, hogy valamit tenni kell a költségek csökkentése érdekében, ám egyelőre érdemi válasz nem érkezett, így a sztrájk mellett döntöttek.