Clouds
21 Budapest
Dollár
367,09 Ft
Euró
392,70 Ft
Font
440,70 Ft
Bitcoin
22,972 $

Magas rangú volt iráni diplomaták bírálták nyíltan a rezsimet

Fotó: MTI/EPA/A legfõbb iráni vezetõ hivatala
Közel-Kelet
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Az egykori magas rangú iráni diplomaták éles kritikákat fogalmaztak meg a rezsimmel szemben, többek között arra is kitérve, hogy Irán drónokat szállít Oroszországnak.

A Guardian jelentése szerint ritkán látott megjegyzések hangoztak el magas rangú volt iráni tisztviselőktől, akik nyíltan bírálták a rezsimet, s figyelmeztettek, hogy az atomalku megújításának elmaradása, valamint az, hogy Irán drónokat szállít az Ukrajnát lerohant Oroszországnak, mind az ország elszigetelődését, gazdaságának meggyengülését és a tüntetők felbátorodását eredményezi.

Soron kívül Hosszú távú gázvásárlási megállapodást köt a kormány Azerbajdzsánnal

Mindez egyértelműen jelzi, hogy egyre fogynak a rezsimmel egyetértő tisztviselők Iránban, eme éles figyelmeztetések pedig azt is bizonyítják, hogy a kormányon belül is egyre nagyobb a széthúzás és fellángolt a politikai harc. Hamid Aboutalebi, az EU korábbi megbízottja és az előző elnök, Hasszan Rohani egykori politikai tanácsadója hétfőn azt tweetelte, hogy “az iráni külpolitikát foglyul ejtették a szélsőségesek”.

A leghosszabb és egyben legkomolyabb kritika azonban Seyyid Mohammad Sadrtól, a külügyminisztérium európai részlegének korábbi vezetőjétől érkezett, aki jelenleg is tagja a legfelsőbb vezető legfőbb tanácsadó testületének. Az Etemaadnak adott interjújában ugyanis kijelentette, hogy a félelmetes Irán egy “elszalaszthatatlan lehetőséget” dobott el, amikor nem élesztette újra az atomalkut.

Azt is sugallta, hogy Irán már feladta semlegességét Ukrajnában, így Teherán is ki van téve az amerikaiak háborús bűncselekményekkel kapcsolatos vádjainak, tekintettel a tényre, hogy drónokat szállított az oroszoknak, akik aztán az ártatlan ukrán civilek ellen vetették be azokat.

Dzsalal Szadatian – aki 1982 és 1986 között magas rangú diplomataként tevékenykedett az Egyesült Királyságban – pedig úgy fogalmazott:

“Meg kell találni annak a módját, hogy választ adjunk a jelenlegi emberi jogi kérdésekre, hogy ismét találkozóra kerülhessen sor az iráni nukleáris tárgyalások újjáélesztése és a megegyezés elérése érdekében. Az európaiak nem érzelmek alapján cselekszenek, és ha bizonyos érdekeik biztosítva vannak, talán változtatnak a megközelítésükön.”

Eközben egyes iráni kommentátorok arra figyelmeztettek, hogy Irán jelenleg egy olyan válság küszöbén áll az Európával való kapcsolataiban, mint mikor iráni diplomatákat utasítottak ki 13 európai országból, miután egy német bíróság 1992-ben megállapította, hogy iráni ügynökök meggyilkoltak három iráni kurd ellenzéki vezetőt egy berlini étteremben.