„Maffiamódszerekkel” fenyegetőzött a vírushelyzet miatt, fegyházbüntetést kér rá az ügyészség

Fotó: Illusztráció: Pixabay
Belföld

Takács Petra

Szerkesztő

Kiderült, hogy fegyházbüntetést kér a Molotov-koktéllal fenyegetőző férfira az ügyészség, miután azzal fenyegetőzött, hogy „maffiamódszerekhez” folyamodik, ha a rendőrség nem tesz rendet.

Minősítsék terrorcselekménnyel fenyegetésnek egy tavaly tavasszal Molotov-koktélos támadással fenyegetőző férfi tettét, és fegyházbüntetést szabjanak ki rá – indítványozta az ügyben másodfokon eljáró ítélőtáblánál a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

Dávid Lajos fellebbviteli főügyészhelyettes szerdai, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék február 4-én egy év börtönre ítélte a vádlottat közveszéllyel fenyegetés és rongálás miatt.

A törvényszék által megállapított tényállás szerint a férfi 2020. április 23-án reggel felhívta a rendőrség segélyhívó számát, és intézkedést kért, mert szerinte a Covid-19 vírussal összefüggő járványhelyzet ellenére egy közeli szupermarketben túl sok ember tartózkodott. Aznap délután újból felhívta a segélyhívót, és sérelmezte, hogy a bejelentése óta semmilyen változás nem történt.

Közölte, hogy a rendőrségnek két napja van rendet tenni, ellenkező esetben „maffiamódszerekhez” folyamodik, és maga szünteti meg a kifogásolt helyzetet Molotov-koktéllal. Kifogásolta a multinacionális vállalatok járványhelyzet idején tanúsított magatartását, valamint antiszemita jellegű kijelentéseket is tett. Ezután lement az áruházhoz, és a falára, hirdetőtáblájára alkoholos filccel antiszemita, trágár kifejezéseket írt.

A Honvéd kórházban megtámadott tanárnő agyát is elérték a szúrások

Az ügyészség a vádlottat terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntettével és a falfirka miatt rongálás vétségével vádolta, a bíróság azonban csak a rongálás esetében állapított meg a váddal egyező tényállást.

Az elsőfokú bíróság szerint ugyanis a terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés például akkor lehetett volna megállapítható, ha a vádlottnál tartott házkutatáson olyan anyagokat foglaltak volna le, amelyek felhasználásával legalább az objektív lehetősége fennállt volna a Molotov-koktél elkészítésének és a robbantás végrehajtásának. A törvényszék szerint a férfi ugyanakkor a közveszéllyel fenyegetés bűntettét elkövette – idézte fel a főügyészhelyettes.

Az ítélet ellen a vádlott és védője, valamint az ügyészség is fellebbezett. A fellebbviteli főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartva azt kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál, hogy a vádlott tettét közveszéllyel fenyegetés helyett minősítse terrorcselekmény elkövetésével fenyegetésnek és a vádlottra hosszabb idejű, fegyház fokozatú szabadságvesztést szabjon ki – áll a közleményben.