Újabb megyében okozott pusztítást a madárinfluenza

Fotó: olgaviva_photo / Twenty20

Czinder Tímea

2022. május 12. - 21:13

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megye után most egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gazdaságban fedezték fel a magas patogenitású vírus jelenlétét.

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma az ország egy új területén, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nyírbátorban azonosította a madárinfluenza jelenlétét. A 93 800 darab pecsenyekacsát számláló gazdaságban az állatok megemelkedett elhullása és az idegrendszeri tünetek jelezték a vírus lehetséges jelenlétét, később pedig bizonyossá vált, hogy a H5N1 altípus ütötte fel a fejét.

Az állomány felszámolása folyamatban van, az állategészségügyi szakemberek pedig egy 3 kilométer sugarú védőkörzetet, valamint egy 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki a gazdaság körül. Ezeken a területeken vizsgálatok indultak, és életbe léptek a járványvédelmi és állatmozgási korlátozások.

Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében az újabb kitörések miatt tovább bővültek a korábban korlátozás alá vont területek, a nyírbátori eset pedig jelzi, hogy a madárinfluenza az ország bármelyik részében megjelenhet.

A vírus terjedésének korlátozása érdekében kiemelten fontos, hogy a gazdák zártan etessék és itassák állataikat, valamint lefedve tárolják a takarmányt és almot. A magaskockázatú országrészeken továbbra is kötelező a baromfiállomány zártan tartása, valamint a szállítás előtti kötelező tamponvizsgálatok is érvényben maradnak.