Clouds
21 Budapest
Dollár
344,90 Ft
Euró
371,19 Ft
Font
432,10 Ft
Bitcoin
27,070 $

Madárinfluenza: állategészségügyi vészhelyzetet hirdetett Brazília

Fotó: Unsplash
Dél-Amerika
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A WOAH iránymutatásai szerint a kialakult helyzet miatt nincs szükség kereskedelmi tilalomra, de korlátozásokra és az érintett állományok leölésére mindenképp.

A mezőgazdasági miniszter által aláírt dokumentumból kiderült, miszerint Brazília hat hónapra állategészségügyi vészhelyzetet hirdetett, miután a hatóságok először regisztráltak madárinfluenzás esetet vadon élő madaraknál.

Soron kívül Rendőrök mentették ki az Európa-liga döntőjének játékvezetőjét a Ferihegyen

Ez nem túl jó hír a dél-amerikai országra nézve, hiszen a világ legnagyobb csirkehúsexportőrének számít (tavaly 9,7 milliárd dolláros forgalmuk volt), továbbá az utóbbi időszakban legalább nyolc, vadon élő madár esetében mutatták ki a H5N1 vírust Rio de Janeiro és Espirito Santo államokban.

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) iránymutatásai szerint a kialakult helyzet miatt nincs szükség kereskedelmi tilalomra, ám korlátozásra és az érintett állományok leölésére mindenképp – írta az Al Jazeera.

A mezőgazdasági minisztérium hétfőn közölte, hogy létrehoztak egy vészhelyzeti műveleti központot, amely koordinálja, megtervezi és értékeli a madárinfluenzával kapcsolatos legfontosabb intézkedéseket, vagyis mindent megtesznek azért, hogy kézben tartsák a dolgokat.

Emellett a szakértők arra is felhívták a figyelmet, miszerint a H5N1 madárinfluenza-vírus jóval veszélyesebb a háztáji baromfikra és a vadon élő madarakra nézve, mint a 2002 óta ismert H3N8.