A macskaalmok alapanyaga lehet az új fegyver az éghajlatváltozás ellen

Fotó: Pixabay

Czinder Tímea

2022. január 12. - 20:50

A rézzel kezelt zeolit hatékonyan képes megkötni a légkör metánját.

Gyakran emlegetik a szén-dioxidot az éghajlatváltozás fő felelőseként, kevesebb szó esik azonban a metánról, ami erősebb üvegházhatású gáz, és a kibocsátást követő 20 évben 80-szor hatékonyabban köti meg a hőt a légkörben.

A glasgow-i klímatárgyaláson prioritásként jelölték meg a metán légkörből való kivonását és a kibocsátás korlátozását, az MIT kutatócsoportja pedig ki is dolgozott egy a célnak megfelelő új eljárást. A kutatók egy megfizethető anyagot, zeolitos agyagot használtak, ami porózus, nedvszívó tulajdonságáról ismert, és a macskaalmok népszerű alapanyaga.

A szakértők az ACS Environment Au folyóiratban megjelent tanulmányban ismertették részletesen, hogyan tette lehetővé a rézzel kezelt zeolit a metán hatékony kivonását a levegőből. A levegőben található metán felének átalakításával nagyjából 0,2 százalékkal növekedne a légkör széndioxid tartalma, és 16 százalékkal csökkenne a sugárzás okozta felmelegedés.

A témával kapcsolatos kutatások még folytatódnak, az eljárás azonban valós alternatívává vált, Skóciában például egy új létesítmény évente egymillió tonna szén-dioxidot fog megkötni, ami 40 millió fával egyenértékű – számolt be a ScinenceTimes.

A metán kivonására irányuló megoldás könnyen alkalmazható lenne a meglévő levegőkeringető rendszerekben is, például a szénbányákban és a tehénistállókban. A technológia fejlesztéséhez azonban további tesztekre van szükség, amelyekre az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma biztosított 2 millió dolláros támogatást.