Dollár
381,97 Ft
Euró
392,04 Ft
Font
463,77 Ft
Bitcoin
24,450 $

Dokumentálták az első esetet, macskától kapott koronavírust egy ember

Fotó: alenaP / Twenty20

Czinder Tímea

2022. július 1. - 23:26

Aggodalomra semmi ok, a vírus ilyen irányú terjedése valószínűleg rendkívül ritka, semmiképp sem javasolt megszabadulni a macskáktól.

Egy thaiföldi csapat szolgáltatta az első szilárd bizonyítékot azzal kapcsolatban, hogy a kedvtelésből tartott macskák képesek megfertőzni az embert a SARS-CoV-2 néven ismert koronavírussal – ezzel pedig a macskafélék is felkerültek azon állatok listájára, amelyek átadhatják a fertőzést az embernek.

Soron kívül Megdöbbentő, amit egy BMW sofőrje művelt a Nagy Lajos király úton (videó)

A kutatók szerint az eredmények meggyőzőek, és már két éve tudjuk, hogy ez megtörténhet, a járvány mértékére, a vírus állatfajok közötti terjedési képességére és az emberek és macskák közötti szoros viszonyra tekintettel azonban meglepő, hogy ennyi időbe telt dokumentálni az első esetet.

Az már a járvány korai szakaszában megállapítást nyert, hogy a macskák fertőző vírusrészecskéket bocsáthatnak ki, és átadhatják a vírust fajtársaiknak. A pandémia során sok házi kedvencként tartott macskánál figyeltek meg SARS-CoV-2 fertőzést, nehéz azonban megállapítani a terjedés irányát – vagyis a macska kapta el az embertől a vírust, vagy fordítva.

Az Emerging Infectious Diseases1 című folyóiratban közzétett felfedezés is mondhatni véletlenül történt; augusztusban egy apa és fia tesztje lett pozitív, akiket aztán a dél-thaiföldi Hat Yai-i Songkla Egyetem kórházának elkülönítő osztályán helyeztek el, a vizsgálatok során pedig tízéves macskájuktól is mintát vettek, amely pozitív lett. Az állat a vizsgálat során rátüsszentett az állatorvos arcára, akin ugyan maszk és kesztyű volt, szemvédőt azonban nem viselt.

Három nappal később az állatorvosnál megjelentek az első tünetek: láz, orrfolyás és köhögés, később pedig a koronavírus tesztje is pozitív lett, egyik közeli kontaktjánál sem sikerült azonban kimutatni a vírust, ami arra utalt, hogy a macska fertőzhette meg.

A megfigyelést a genetikai elemzés is megerősítette, az állatorvos ugyanis ugyanazzal a változattal fertőződött meg, mint a macska és gazdái, és a vírus genomi szekvenciája is azonos volt – olvasható a Nature cikkében.

A kutatók szerint meglehetősen ritkán fordulhat elő, hogy egy cirmos megfertőzze gazdáját, a kísérleti tanulmányok szerint ugyanis a fertőzött macskák kevés vírust terjesztenek, és azt is mindössze néhány napon keresztül.

Éppen ezért a fertőző betegségeket kutató Saronyou Chusri nem javasolja, hogy az emberek elhagyják macskáikat, egyszerűen csak jobban kell vigyázni rájuk; amennyiben azonban egy állat gyaníthatóan megfertőződött, érdemes lehet némi extra óvintézkedést bevezetni a kezelése során.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.